Prirodno sredstvo protiv vlage

Ako i u vašem životnom prostoru vreba vlaga sa zidova, potrebno je riješiti je se što prije. To što u vašem prostoru ima vlage, znači da uskoro možete očekivati i puno veće probleme, a to su plijesan i gljivice. Sve navedeno, jako loše utječe na zdravlje, posebice za one koji pate od alergija ili boluju od astme. No, i ako nemate problema sa zdravljem, vlaga i plijesan mogu stvoriti velike respiratorne probleme.

ciscenje

Vlaga je najčešća u vlažnim prostorijama kao što su kupaonice, podrumi, kuće uz more, bazeni, prizemlja, a najbolje ćete je prepoznati po karakterističnom neugodnom mirisu i promjenom boje zidova (crna, narančasta, zelena i crvena).

Protiv vlage se nije lako boriti, ali uz nekoliko trikova, vaš prostor će ponovo postati suh i zdrav. Isušite dobro prostor dehidratorima i prozračivanjem za vrijeme toplog vremena kada je postotak vlage u zraku malen, a nakon toga osigurajte dobru izolaciju prostora. Uklonite sav plijesan sa zidova, a to ćete najbolje postići uz prirodne recepte koje možete saznati u nastavku.

Plijesan na zidu – alkohol

Alkohol je učinkovito i jeftino sredstvo za skidanje gljivica na zidu. Pošto ima intenzivan miris, preporučuje se da koristite i eterično ulje čajevca ili eukaliptusa kako bi djelovanje bilo 2 u 1.

Uzmite dvije šalice vode te ih pomiješajte s jednom čajnom žličicom metilnog alkohola te 1 malu žličicu eteričnog ulja čajevca ili eukaliptusa. Sve dobro promiješajte te poprskajte po zidovima. Ostavite da se dobro osuši.

Prilikom prskanja zidova budite oprezni jer je metilni alkohol otrovan za udisanje. Obvezno nosite zaštitnu masku, a prije nego što uđete u prostoriju budite sigurni da se prostor dobro prozračio.

Plijesan na zidu – soda bikarbona

Najpoznatije prirodno sredstvo za uklanjanje plijesni je soda bikarbona. Osim što uklanja plijesan, uklanja i neugodan miris i sve nečistoće.

Da biste uklonili plijesan sa zidova, napravite pastu od sode bikarbone tako da pomiješate sodu bikarbonu i ocat. Preporučuje se koristiti prirodni jabučni ocat, ali ako vam smeta njegov miris ili ga nemate, uzmite i onaj alkoholni.

Dobivenu pastu nanesite na zidove zahvaćene plijesni i ostavite da se sve dobro osuši. Postoji mogućnost da se smjesa zapjeni, što je normalno. Nakon što se pasta osuši, sastružite je sa zidova i ponovite sve dok se potpuno ne riješite plijesni.

Autor: M.L., Foto: AISPIX by Image Source/Shutterstock

Komentiraj

*