Ljekovita svojstva eukaliptusa

Eukaliptus nije samo hrana koalama, već vrlo ljekovita biljka koja se u zapadnom svijetu u medicinske svrhe koristi još od 19. stoljeća. U Europu je dovezena iz Australije, gdje su je i mnogo prije toga koristili starosjedioci tog kontinenta. Aboridžini su ga koristili za zacjeljivanje rana, a danas mu poznajemo još mnoga ljekovita svojstva.

eukaliptus

Eukaliptus kao biljka dijeli se na oko 700 vrsta drveća. Hrana je mnogim životinjama, a ljudima lijek. Nakon što su zapadni medicinari čuli za čudesna svojstva ove biljke, od njega su počeli raditi ulje. Onda se, kao i danas, najviše koristio kao antibiotik i antiseptik, a kasnije i u liječenju respiratornih bolesti, zbog svojih osvježavajućih svojstava.

Ljekovitost eukaliptusa

Budući da eukaliptus otvara dišne puteve i ima osvježavajući miris, često se koristi u rješavanju respiratornih tegoba. Ima jako antibakterijsko djelovanje, pa je učinkovit i kod liječenja sinusitisa, bilo da je izazvan prehladom ili alergijom. Uz to, odlično pročišćava grlo i općenito olakšava disanje otvaranjem začepljenih sinusa.

Vrlo je djelotvoran i kod otklanjanja simptoma astme. Osim što se pije i grglja kao čaj, eukaliptus se u obliku etetičnog ulja može utrljati na prsa, gdje ulazi u krvotok i širi krvne žile, što olakšava disanje i iskašljavanje.

Iz istog razloga eukaliptus se može utrljati u razne dijelove tijela i tako potaknuti cirkulaciju, što je vrlo učinkovito za dijabetičare, koji ionako imaju slabu cirkulaciju koja može dovesti do odumiranja udova.

Eukaliptusom se vrlo učinkovito zacjeljuju rane, ogrebotine, porezotine, ubodi i ugrizi i opekline. Budući da je jaki antiseptik, održava ranu čistom i sprječava infekciju. Svojim osvježavajućim svojstvima hladi ranu, a kasnije pomaže pri njenom zacijeljenu.

Eukaliptus se koristi i kod smanjivanja simptoma depresije i umora. Njegov miris probuđuje osjetila, osvježava i razbuđuje. Koriste ga ljudi koji pate od kroničnog umora, depresije, manjka koncentracije, ali i oni s težim psihičkim poremećajima.

Eterično ulje eukaliptusa

Osim što liječi, eukaliptus je odličan i za održavanje mladenačkog izgleda i ljepote. Njime se može čistiti koža ruku i stopala, pogotovo zadebljana i ispucala koža. Za kožu tijela najučinkovitiji je namakanje u kupki s nekoliko kapi eteričnog ulja ili namakanje samih stopala u vodi s eteričnim uljem.

Eukaliptus ne djeluje povoljno samo na kožu, nego i na kosu. Osim što je čini čvrstom i lijepom, učinkovito smanjuje perut i smiruje vlasište, ponovno zbog svojih osvježavajućih svojstava. U njezi kose koristiti se i za borbu protiv ušiju, te je često zamjena za jake kemijske šampone koji se za to inače koriste. Eukaliptusovo ulje se za primjenu na kosi miješa s kokosovim uljem ili maslinovim uljem, čime hrani kosu i hidratizira je.

Eukaliptus je samo jedna višestruko korisna ljekovita biljka koja može pomoći suzbiti mnoge zdravstvene tegobe. Ako volite prirodnim putem rješavati svoje boljke, pogledajte druge primjere ljekovitog bilja kojim se služimo u medicinske svrhe.

Autor: V.B., Foto: Toby Hudson/Wikimedia

Komentiraj

*