Repičino ulje – ljekovitost i upotreba

Repičino ulje dobiva se od industrijske biljke uljane repice, poznate i pod imenom kanola. Iako je vrlo dostupno i jeftino, ujedno je i vrlo ljekovito. Koristi se ne samo za prehranu, nego i za njegu kože i kose. U industriji se uljana repica koristi za proizvodnju ulja, biodizela, meda, koristi se i kao krmno bilje, silaža, za gnojidbu te se sadi između uzgoja pšenice i kukuruza.

repicino-ulje

Biljka se prije mnogo godina dobila križanjem divljih repica i biljka kupušnjača. Time se iz njih izuzela erukična kiselina koja je vrlo štetna za zdravlje, a koja se nalazi još samo u divljim vrstama repice. Zbog toga se uljena repica i može koristiti za hranu i kozmetiku, jer u njoj više nema opasnih sastojaka.

Ljekovitost repičinog ulja

Ulje repice koristi se u svom hladno prešanom obliku. Sadrži velike udjele omega -3 i omega-6 masnih kiselina. Zbog svojih ljekovitih svojstava, ali i niske cijene, trenutno je treće najkorištenije ulje u prehrani. Redovitom konzumacijom dovodi najprije do smanjenja kolesterola u krvi, a onda do povećanja sinteze vitamina E i osjetljivosti na inzulin, što je odlično za balansiranje hormona u tijelu.

Repičino ulje odlično je za očuvanje zdravlja srca, pa konzumacija samo žlice i pol dnevno može značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti, među kojima je i infarkt. Prednost ovog ulja je ta što se može zagrijavati bez da se u njemu stvaraju transmasti. Ono je, za razliku od primjerice maslinovog ulja, vrlo termostabilno, a ima gotovo jednaka ljekovita svojstva.

Repičino ulje u kozmetici

Repičino ulje ne koristi se samo u prehrani, nego i u kozmetici. Budući da ima esencijalne masne kiseline, odlično je za hidrataciju kože, čini je mekanom i zdravom. Odlično je za jako suhu kožu, ali inače se ne preporučuje dugotrajno ga samog nanositi na kožu. Budući da je jako masno, najbolje je nanositi ga na kožu lica u kombinaciji s drugim preparatima, kako bi se smanjilo začepljenje pora. Na tijelo se, s druge strane, može nanositi i samo, jer je koža tijela manje osjetljiva.

Ulje repice odlično je i za očuvanje zdravlja i ljepote kose. Utječe na njen rast i očuvanje vlažnosti. Ovo ulje obnavlja ispucale vrhove i stanice kose jer sadrži prirodne antioksidanse i pomaže u sintezi E vitamina. Zbog toga se koristi i za hidratiziranje kose, lakše raščešljavanje čupave kose, za obnavljanje kože vlasišta i sprječavanje ili otklanjanje peruti.

Ulje repice vrlo je jeftino, litra se može kupiti već za 10-ak kuna, ali svejedno ima višestruke koristi u prehrani i njezi kože lica, tijela i kose.

Autor: V.B., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock

Komentiraj

*