Kako se riješiti vlage

Iako je u nekim slučajevima vlaga ključna za održavanje zdravlje respiratornog sustava, posebice u slučajevima kada osjećamo peckanje i bolove u grlu uslijed suhog zraka, previše vlage također nije dobro i vodi ka brojnim zdravstvenim problemima. U nastavku pročitajte kako se možete riješiti vlage u vašem domu.

etericna-ulja

Vlaga u zraku ne predstavlja veći problem za zdravlje, ali vlaga u prostoru u kojem živimo može utjecati na zdravlje pa se takve vlage trebamo što prije riješiti. Vlaga sa sobom povlači i teže probleme, kao što su problemi plijesni i gljivica, a koji dokazano mogu narušiti zdravlje. Udišete li svaki dan veće količine vlage u prostoru u kojem živite ili boravite, moglo bi prouzročiti veće respiratorne probleme.

Vlažne prostorije mamac su za gljivice koje najčešće možemo primijetiti u podrumima, kupaonama i prizemnim stanovima te objektima koji imaju loše temelje, u bazenima te stanovima uz more.

Vanjski simptomi pojave vlage su mrlje i otpadanje fasade, dok se u starim kućama i zgradama može širiti i neugodan miris plijesni i vlage.

Protiv vlage najbolje ćemo se boriti tako da isušimo prostor u kojem živimo, a plijesan na zidovima potrebno je odmah ukloniti. Tako ćete spriječiti udisanje štetnih toksičnih spora koje mogu narušiti vaše zdravlje. Plijesan ćete primijetiti po crnoj, zelenoj, bijeloj, crvenoj ili narančastoj boji.

Recepti protiv gljivica na zidovima

  • Eterično ulje čajevca – u 2 decilitra vode dodajte 20-ak kapi eteričnog ulja, dobro protresite i iz bočice s raspršivačem poprskajte područje zahvaćeno plijesnom. Ostavite da se osuši, a nakon toga uklonite ostatke
  • Eterično ulje eukaliptusa – postupak je identičan kao i kod recepta s eteričnim uljem čajevca
  • Jabučni ocat – pomiješajte jabučni ocat i vodu u omjeru 1:4 te poprskajte zahvaćeno područje. Ostavite da se dobro osuši pa ponovite prema potrebi
  • Kamena sol – pošto je nešto više obrađena od obične kuhinjske soli, jako dobro privlači vlagu na sebe. Uzmite kantu i izbušite je na nekoliko mjesta kako biste dobili rupe. Izbušena kantu, stavite u drugu čitavu kantu i u nju stavite kamenu sol. Ostavite kante u prostoriji u kojoj želite smanjiti vlagu, a kada primijetite da se na dnu kante skupila voda, maknite je i po potrebi dodajte još kamene soli

Osim ovih prirodnih sredstva protiv vlage, u trgovačkim centrima možete pronaći boju za zidove i impregnacijske sprejeve protiv gljivica koji također pomažu kod plijesni. Preporučuje se da prvo uklonite plijesan i riješite vlagu u stanu, a nakon toga nanesete sredstvo koje će djelovati kao prevencija da se plijesan ne pojavi ponovo. Isto tako, neophodna je dobra izolacija vanjskih zidova kuće.

Autor: M.L., Foto: monicore/Pixabay

Komentiraj

*