Soda bikarbona za čišćenje

Danas na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje prepuna kemije i štetnih sastojaka. Sve to nije štetno samo za naše zdravlje, već i za okoliš. No, dobra vijest je da postoje alternativni i prirodni sastojci ili proizvodi koji mogu s jednakom učinkovitošću očistiti prostor u kojem boravimo. Kod svih tih prirodnih proizvoda, ističe se jedan, a to je svakako soda bikarbona.

soda-i-ocat

Soda bikarbona se koristi od doba kada nije bilo za kupiti kemijskih sredstava za čišćenje, a danas nam se čini da mnogi podcjenjuju njezinu moć. Soda bikarbona je zdraviji i sigurniji odabir za čišćenje, a njezina učinkovitost je čak i veća od kupljenih kemijskih sredstava.

Pranje odjeće sodom bikarbonom

Kod pranja odjeće, posebice radi li se o bijeloj odjeći, dobro je u deterdžent za rublje staviti malo sode bikarbone. Soda bikarbona će izbijeliti odjeću i omekšati vodu. Ako dodajte sodu bikarbonu, smanjite i količinu deterdženta.

Uklanjanje mrlja na tepihu

Ako vam je nešto palo na tepih i sada imate na njemu mrlju, važno je da uklonite isti čas. Što duže mrlja bude na tepihu, bit će vam je teže ukloniti jer će se upiti u platno. Odmah na mrlju stavite ocat te na ocat sodu bikarbonu. Ostavite da tako odstoji pola sata ili, ako se radi o tvrdokornijoj mrlji, i preko noći. Nakon toga, uklonite sve ostatke octa i sode s tepiha uz pomoć krpice te ga usišite.

Čišćenje odvoda sodom bikarbonom

Ako ste primijetili da se da iz vašeg odvoda često osjete neugodni mirisi, vrijeme je da ga dobro očistite. A ne postoji bolji način nego sodom bikarbonom. Usipajte pola šalice sode bikarbone u odvod pa na to ulijte isto toliko octa. Ostavite tako da djeluje 15 minuta pa nakon toga isperite kipućom vodom. Jedino na što valja pripaziti kod ove metode je da ovo ne primjenjujete ako nemate metalne cijevi odvoda.

Čišćenje perilice za posuđe

Želite li da vaša perilica dugo i dobro radi, morate je održavati. Da bi ona učinkovito i dobro prala i bila čista, potrebno je redovito je čistiti. Najbolji način je da šalicu sode bikarbone stavite u perilicu i uključite je da radi. Ovo će ukloniti svu nečistoću iz vaše perilice te će je osvježiti tako što će ukloniti sve neugodne mirise.

Održavanje vrtnog namještaja

Da bi vaš vrtni namještaj bio čist i dobro uščuvan potrebno ga je pravilno čuvati i njegovati. Na završetku ljetne sezone, prije spremanja namještaja na sigurno, dobro je sodom bikarbonom obrisati sav plastični namještaj. Isto tako, možete po stolcima sipati malo sode i tako ostaviti tijekom cijele zime.

Autor: M.L., Foto: katerha/Wikimedia

Komentiraj

*