Pasivna solarna kuća

Pasivna solarna kuća maksimalno koristi sunčevu energiju kako bi se kuća prirodno ohladila, zagrijala i ventilirala. Takav način gradnje pridonosi uštedama energije u kućanstvu i drastično smanjenje režija. Osim toga, stanovanje u takvim kućama poboljšava kvalitetu života te je u konačnici zdravije i ekološki osvještenije.

pasivna-solarna-kuca

Pasivna solarna kuća mora biti dobro projektirana i položena kako bi se maksimalno iskoristila prirodna energija. Takva kuća treba biti određenog dizajna, njezina orijentacija mora biti pravilna u odnosu na sunce te se u gradnji moraju iskoristiti samo najbolji materijali. Samo tako, ona se može prirodno zagrijavati zimi od sunca dok će, s druge strane, u ljetnim mjesecima ostati hladna i ugodna za život bez upotrebe klima uređaja.

Da bi se održala ugodna temperatura za život, pasivna solarna kuća ne koristi niti jednu pokretnu mehaničku napravu niti uređaj. Koristi se samo prirodna cirkulacija zraka. Stoga je jedan od glavnih faktora kod projektiranja pasivne solarne kuće maksimalna iskoristivost klime, odnosno vanjskih utjecaja područja gdje će se kuća izgraditi.

Pasivne solarne kuće obično izgledaju poput pravokutnika. Da bi se maksimalno iskoristila toplina sunca, duža stranica pravokutnika treba biti okrenuta u smjeru istok-zapad. Tako će cijela duža stranica kuće biti najviše izložena sunčevoj energiji koja dolazi iz smjera juga, odnosno iz smjera sjevera ako se radi o južnoj hemisferi.

Jedan od najvažnijih elemenata su i pravilna veličina te položaj prozora i ostalih staklenih površina na kući. Samo tako može se osigurati maksimalna solarna učinkovitost tijekom zime te spriječiti gubitak topline noću i tijekom oblačnih dana. Ako prozori nisu dobro postavljeni, može doći do gubitka topline. Da bi se to izbjeglo koriste se kvalitetni okviri i izostakla s niskim koeficijentom prolaska topline. Obično se na južnu stranu stavljaju veći prozori, a na preostale strane manji. Tako se osigurava prodor svjetla po danu.

Također je važno osigurati kuću i za vrijeme ljetnih mjeseci, a to će se učiniti tako da se spriječi preveliki prodor sunca kroz staklene površine. Sunce je tijekom ljetnih mjeseci visoko iznad horizonta pa je potrebno odabrati dobru nadstrešnicu. Mogu se koristiti još i dodatne žaluzine i sjenila.

Kod gradnje pasivne solarne kuća važno je odabrati dobre pregradne zidove i podove koji uključuju materijale s velikim toplinskim kapacitetom (cigleni, kameni i betonski zidovi) i vodeni spremnici. Tako se akumulira sunčeva toplina za vrijeme zimskih dana te oslobađa noću tijekom zimskih dana. Ljeti takva akumulacijska toplinska masa hladi prostor tako što na sebe preuzima toplinu.

Najvažniji element kod gradnje pasivne solarne kuće svakako je izolacija. Ako se ne usredotočite na projektiranje kvalitetne vanjske ovojnice mogli biste riskirati da se sva toplina prenese u okolinu. Samo uz dobru izolaciju onemogućit ćete ugodnu temperaturu tijekom svih godišnjih doba.

I pravilan raspored i odabir bilja ovisi o dobrom funkcioniranju pasivne solarne kuće. Dobar odabir je listopadno drveće na južnoj strani kuće, koje će tijekom ljetnih mjeseci štititi kuću od vrućine, dok će zimi, kada lišće otpadne, osloboditi put sunčevoj svjetlosti koja će moći slobodno ući u prostor. Na sjevernoj strani kuće posadite zimzelene biljke koji će prostor čuvati od hladnih sjevernih vjetrova tijekom zime i tako smanjiti gubitak topline.

Gradnja pasivne solarne kuće u približno je istom cjenovnom razredu kao i kod pasivne kuće. Procjene uštede za grijanje u zimskim mjesecima su od 20 do 50 posto. Moguće je i postojeće objekte prilagoditi spomenutim načelima, ali maksimalna ušteda postiže se tek kad se izgradi potpuno nova kuća.

Autor: M.L., Foto: austrocasaro/Pixabay

Komentiraj

*