Ušteda energije u kućanstvu

Šanse su da nemate neograničenu količinu novca i ne možete si priuštiti pametnu kuću koja autonomno upravlja svim aspektima potrošnje energije. Možda ste uveli neke pametne mjerače u svoj dom ili pak štedne žerulje, automatsko gašenje svijetala na tajmer i slično, ali činite li doista sve što možete kako biste uštedjeli potrošnje energije u svom domu.

spuštene rolete

Spuštene rolete, Foto: Nagel Oleg/Shutterstock

Kada krenemo pričati o ovakvoj temi možda vam pada na pamet ideja o asketskom životu u kojem vam sugeriramo da čitate knjige uz svijeće, idete spavati čim padne mrak ili kuhate na lomači u dvorištu. Ni blizu. Vrlo je lako zadržati komociju i udobnost življenja, samo je potrebno promijeniti neke loše navike kojih možda nismo ni svjesni, a učinak ovih malih promjena imat će golemi utjecaj na ukupnu svjetksu potrošnju energije.

Ako mislite što ja mogu promijeniti, pomislite ponovo. Kada bi svaka osoba na svijetu promijenila samo jednu lošu naviklu što se tiče neracionalne potrošnje energije svakako bismo mogli vidjeti rezultate. No najteže borbe su one koje vodimo sami sa sobom. Kaže se da je potrebno tri tjedna kako biste stvorili naviku i dvostruko duže kako biste je se riješili.

Koje su to male promjene koje biste mogli uvesti? Stvar koju većina nas ne primjećuje da radi. Peremo zube i držimo vodu otvorenom. To je jednostavno zvuk na koji smo navikli pri pranju zubiju i zaboravljamo je isključiti. Još jedna zanimljiva pojava je neprestano otvaranje hladnjaka.

Hladnjak je jedan od največih potrošaća električne energije u kućanstvu, a koliko puta samo otvorimo vrata i zatim stojimo pred njim i vijećamo što ćemo odabrati. Vrlo laka prilagodba. Vjerojatno znate što se sve nalazi u vašem hladnjaku, stoga odlučite što ćete odabrati prije no što ga otvorite.

U ove vruće ljetne dane navucite zavjese ili spustite rolete. Začuđujuće, ali samo ovih nekoliko sekundi posla povećat će učinkovitost vašeg klima uređaja za 25% tj. nepotrebna toplina izvana neće grijati prostoriju i prisiljavati uređaj da crpi što više energije kako bi je rashladio. Pokušajte primjeniti neke od ovih trikova. Čitamo se uskoro sa novim savjetima kako se pridružiti borbi za očuvanje energije.

 Autor: L.K.

Komentiraj

*