Gradnja eko kuće

Građevinska industrija se sve više okreće eko gradnji kuća, odnosno tradicionalnoj gradnji uz neke izmjene koje su prilagođene modernom dobu. Sve je više onih koji žele živjeti u eko kućama jer takve kuće štite okoliš, zdravije su i jeftinije od klasičnih kuća. Radi se o ekološki i ekonomski osviještenoj gradnji koja s pravom postaje sve veći trend i na našim područjima.

zelena-kuca

Kada je u pitanju ekološka gradnja kuće, kod svih vrsta eko kuća, pasivnih, niskoenergetskih i solarnih kuća možemo se susresti s pozitivnim primjerima, a oni zajednički su ti da donosne velike i dugoročne uštede.

Po čemu su specifične eko kuće? Eko kuća označava onu kuću koja je izgrađena od prirodnih i obnovljivih materijala i uz minimalni negativni utjecaj na okoliš. Eko kuće se grade s ciljem uštede energije, ali i da bi se zadovoljili svi uvjeti zdravog življenja. Eko gradnja se još naziva i zelenom gradnjom te ima mnogobrojne koristi i praktičnost. Osim što se gradnjom ovakve kuće povećava energetska efikasnost, štede se prirodni resursi te se smanjuje otpad kod gradnje što pridonosi i očuvanju prirode.

Materijali za gradnju ekološke kuće

Pri gradnji ekološke kuće najčešće se koriste materijali koji su najmanji štetni za okoliš, obnovljivi su, odnosno mogu se reciklirati i zahtijevaju malu potrošnju energije. To su: zemlja, drvo, slama i porobeton. Takvi materijali ujedno imaju odlične karakteristike što se tiče izolacije, trajanja, stabilnosti i održavanja.

Zemlja

Zemlja se najduže i najčešće koristi kod gradnje kuće i svima je dostupna. Zidovi od zemlje su gusti i široki te imaju visoku termalnu masu. Zemljom se može raditi ispuna konstrukcije, a može biti i noseći materijal kod gradnje. Prije nego što se počne graditi zemljom, treba napraviti testove o njezinoj kvaliteti, najbolje rezultate postiže kombiniranjem ostalih prirodnih materijala.

Drvo

Drvo se najčešće koristi kod gradnji kuća, a razlog su njegove velike prednosti. Za njegovu preradu i obradu koristi se malo energije, obnovljivo je i može se reciklirati. Drvo je najbolji i najkvalitetniji prirodni izolator, a konstrukcija načinjena od drveta može trajati gotovo vječno ako se dobro zaštiti. Najčešće se koristi kao konstrukcija, kao obloge, podovi, za izradu namještaja, stolariju i drugo. No, prije gradnja informirajte se o tome koje su vrste drveta najpogodnije i najtrajnije.

Slama

Iako se slama za gradnju kuće koristi od davnina, danas je ovaj materijal moderniziran i ponovo popularan. Slama je odličan izolacijski materijal, dostupna je i jeftina. Ima odličnu toplinsku i zvučnu izolaciju, otporna je prema nametnicima, prema požaru i potresu, čvrsta i osigurava svježi protok zraka u prostoriji. Zidovi od slame izgledaju poput drugih zidova jer slama ostaje neprimjetna kao izolacijsko sredstvo unutar konstrukcija.

Porobeton

Porobeton se još zove i YTONG, a ovaj materijal je toliko ekološki prihvatljiv da je postao sinonim za ekološku gradnju. Gradeći njime čuvate okoliš i štedite energiju. Radi se bijelim zidnim blokovima koji se dobivaju krečom, cementom, pijeskom, gipsom, vodom i aluminijskim prahom. YTONG se lako obrađuje i oblikuje, daje odličnu zvučnu i toplinsku izolaciju te je otporan na požar. A pozitivno je i to što se radi o brzoj gradnji. Naime, kuća građena YTONG blokovima može se izgraditi i za dva mjeseca.

Niskoenergetska montažna kuća

Porastom ekološke svijesti, na našem tržištu se sve više nude i niskoenergetske montažne kuće čija je osnovna drvena konstrukcija. Njihova najveća prednost je velika ušteda energije, odnosno niže cijene grijanja. Naime, potrošnja niskoenergetskih kuća u godini dana ne prelazi 30 kWh/m2. Razlika između niskoenergetske i pasivne kuće je upravo u potrošnji energije za zagrijavanje. Kod pasivne kuće potrošnja energije je manja od 15 kWh/m2, odnosno čak 90 posto manja od klasične kuće. Postoji razlika u gradnji između te dvije kuće, a najveća razlika je u debljini izolacije, vrsti ventilacije i zagrijavanja i prozorima s troslojnim staklom koji se kod gradnje pasivne kuće pune plinom.

Solarna kuća

Solarne kuće maksimalno koriste sunčevu energiju za zagrijavanje, hlađenje i ventilaciju što osim što ne zagađuje okoliš, ostvaruje je i velike uštede. Solarne kuće su ustvari pasivne kuće, a svrha im je iskoristiti solarnu energiju. Važna je i dobra izolacija zidova. Sve je više onih koje su zainteresirale solarne kuće, ali prije ugradnje solarnih panela raspitajte se o tome je li položaj vaše kuće pogodan za njihovu ugradnju te koliko vam panela treba. Prosječno za jedno kućanstvo treba od 4 do 12 panela.

Autor: M.L., Foto: 821292/Pixabay

Komentiraj

*