Kako uštedjeti na režijama

Iako nije neuobičajeno da su vaše režije svake godine sve više jer su poskupljenja energije naša svakodnevica, ipak pitate se možete li nešto poduzeti kako biste uštedjeli i uspjeli smanjiti režije. Naravno, da možete. Kada pročitate članak do kraja vidjet ćete koliko zapravo ne štedite i rasipate energiju bespotrebno što rezultira i visokim režijama.

kako uštedjeti

Što kada bismo vam rekli da električnu energiju možete uštedjeti i samo ako ćete ugasiti ploču na štednjaku minutu prije nego što voda proključa, a ako počnete gasiti televizor kada ga ne gledate, možete uštedjeti i to šest posto električne energije u svom kućanstvu. Postoje još mnogi trikovi kojima možete uštedjeti i smanjiti račune režija, a koji su to, saznajte ih u nastavku.

Toplinska izolacija fasade

Ako još nemate toplinsku izolaciju fasade krajnje je vrijeme da je napravite. Iako vam se ona u početku može činiti skupa, investicija za nju može se vratiti već za 15 godina. Materijal za fasadu koštat će vam otprilike oko 300 kuna po četvornom metru, a toplinskom izolacijom možete uštedjeti čak od 20 do 40 posto energije u kućanstvu.

Toplinska izolacija krova

Jeste li znali da preko krova kuća možete izgubiti jako velike količine energije? Sve to možete popraviti tako da uložite u toplinsku izolaciju krova koja će vas koštati od oko 100 kuna po četvornom metru. Ova investicija vraća se jako brzo, već nakon tri do pet godina, a uštedjet ćete čak do 40 posto energije.

Korištenje štedne rasvjete

Koristite li štednu rasvjetu u godini dana možete uštedjeti i do 400 kuna. Investicija će vam se vrlo brzo vratiti, čak za osam mjeseci. Dovoljno je samo promijeniti šest žarulja od 20 W i ušteda je zagarantirana.

Gašenje uređaja

Koliko puta ste gledali televiziju i nakon toga ostavili televizor upaljen bez da ga itko gleda? Ovo se sigurno događa svima. No, pokušajte to promijeniti i gasite uređaje. Naime, ako ćete gasiti uređaje kada ih ne koristite u godini dana možete uštedjeti od 1 do 13 W što je ukupno čak šest posto energije koju potroši vaše kućanstvo u godini dana.

Izolacija vrata i prozora

Osjećate kako vam po zimi puše kroz vrata i prozore? A jeste li znali da se lošom izolacijom vrata i prozora gube ogromne količine energije. Rješenje je izolacijska brtvena traka koja se stavlja na vrata i prozore, a stoji oko 4 kune po jednom metru. Izolirate li cijelu kuću trakama, godišnje možete uštedjeti oko 200 kuna, a povrat investicije stići će za manje od godinu dana.

Postavljanje termostata

Postavite li termostat na jedan radijator to će vas stajati oko 350 kuna. Termostatom u godini dana možete uštedjeti čak 15 posto energije što iznosi čak oko 800 kuna po jednom računu za grijanje. Investicija će vam se vratiti već za tri godine.

S obzirom na sve računice, moguće je uštedjeti u kućanstvu. Dovoljno je samo da svi članovi kućanstva budu upoznati s time što točno moraju raditi i kako se može uštedjeti. Pokušajte se držati ovih točaka i vidjet ćete na računima za režije da se štednja isplatila. A s ušteđenim novcem na režijama počastite se nečim što već dugo priželjkujete.

Autor: M.L., Foto: Marcos Mesa Sam Wordley/Shutterstock

Komentiraj

*