Kivi! Zelene boje i bogat vitaminom C (čak i više od naranče, a samo dva ploda kivija sadrže 240% ukupnih dnevnih potreba za vitaminom C) i kalijem, kivi je izvrsna alternativa ako ne volite špinat.
Prerežite ga napola i za doručak ga dodajte jogurtu ili žitaricama i prštat ćete od zdravlja.
Sadrži iznačajnu količinu magnezija, a značajan izvor je antioksidansa. Kivi je izuzetno siromašan mastima, a bogat vitaminom E, što je prava rijetkost, jer je vitamin E topiv u mastima, i u najvećim količinama dolazi u masnim namirnicama.
Kivi u sebi sadrži mnoge zdrave sastojke zbog kojih i nosi naziv ”super voće”.
Povijest
Aktinidija ili kivi (lat. Actinidia chinensis) je voće porijeklom iz južne Azije, a u Kini je više od 2.000 godina poznat kao ljekovito voće.
Danas se najviše uzgaja na Novom Zelandu koji je i najveći svjetski proizvođač.
Kivi se po uzgoju i sadnji može usporediti s vinovom lozom. Višegodišnja je listopadna biljka sa listovima u obliku srca. Plod je okrugao, sa dlačicama, zelene unutrašnjosti sa crnim žilicama i sitnim košticama. Ugodnog je kiselkastog okusa.
Odgovori