Zašto je dobro postaviti podno grijanje

Što je zapravo podno grijanje? Radi se o sustavu koji zagrijava prostor preko cijevi u kojima se nalazi voda, a koje se ugrađene u tlo, ispod podnih obloga. Time se toplina prenosi na pod pa cijela podna konstrukcija postaje grijaće tijelo koje toplinu otpušta u zrak i tako ga zagrijava.

dnevna-soba

Prednosti podnog grijanja:

  • sustav je niskih temperatura
  • smanjuje se gubitak topline
  • manji troškovi grijanja
  • nisu potrebni radijatori
  • cijeli pod je ustvari površinsko grijanje prostora
  • ne zauzima prostor

Najčešće pitanje kod postavljanja podnog grijanja je koje podne podloge su zadovoljavajuće. Najbolje su one koje mogu dobro provoditi toplinu, a to su one od keramike ili kamena. No, danas se često upotrebljavaju i parketi, laminati, linoleumi i ostale podne podloge od tekstila. Podna podloga od drveta prikladna je samo ako se radi o drvetu dobre prirodne vlažnosti.

Velika prednost podnog grijanja naspram drugih sustava grijanja je ta što je zbog velike grijaće površine potrebna niska djelatna temperatura te se tako štedi velika količina energije. Jedna od prednosti mu je i ta što se može pokretati gotovo sa svim nosiocima energije, a to su električna struja i tekuća, krut ai plinovita goriva.

Ugradite li u svoj dom podno grijanje očekujete uštede energije od 6 do 12 posto jer je iskorištavanje energije iz podnog grijanja za 50 do 80 posto veća u usporedbi s radijatorima gdje je iskoristivost svega 30 posto. Ubrzo ćete osjetiti velike promjene na računima za grijanje jer su troškovi takvog grijanja daleko manji nego kod klasičnog centralnog grijanja.

Razlog manjih troškova je taj što podno grijanje treba manje energije kako bi zagrijalo prostor, odnosno dovoljna mu je temperatura vode od 30 stupnjeva, dok kod klasičnog centralnog grijanja temperatura mora biti najmanje 60 stupnjeva. Dakle, potrošnja energije je svakako veliki, ako ne i ključan faktor kojega bi trebalo uzeti u obzir kod postavljanja podnog grijanja.

Temperatura poda kod podnog grijanja kreće se između 20 i 29 stupnjeva, a u skladu s time, preporučuje se najviša temperatura prostora ona od 25 stupnjeva, a najniža od 21 stupnja.

Podno grijanje je danas sve češće u novoizgrađenim kućama ili stanovima, a postavlja se zbog toga što ravnomjerno, duž cijele površine može zagrijati prostor te uvijek dati topao osjećaj na nogama.

Autor: M.L., Foto: khiemtran87/Pixabay

Komentiraj

*