U zadnje se vrijeme sve više priča o prehrani koja se bazira na krvnoj grupi koju imamo. Naime prema brojnim tvrdnjama stručnjaka, stoji kako bi ljudi trebali prehranu temeljiti prema krvnoj grupi kojoj pripadaju, jer svaka od tih grupa nosi neke svoje karakteristike. Naime smatra se kako neke namirnice mogu uvelike naškoditi ljudima koji to inače nebi smjeli jesti, a ne znaju za tu informaciju. Stoga ako vas zanima, pročitajte što najbolje odgovara vašem tipu krvne grupe.
Što se tiče krvne grupe “O”, treba istaknuti kako osobe s tom krvnom grupom trebaju izbjegavati alkohol i kofein, a što se tiče prehrane; treba konzumirati što više govedine, janjetine, teleće jetrice i ovčetine. Također se preporučaju kokošja jaja, kozji sir, maslac, mozzarella te pačja jaja. Tu su još tofu, bijeli grah, crveni grah i soja. Od morskih plodova svakako treba jesti bakalar, list i štuku.
Za osobe koje imaju krvnu grupu “A”, smatra se kako imaju osjetljiv probavni sustav. Radi se o osobama koje nemaju previše tolerancije na životinjske proteine, zbog čega bi velik dio tih osoba trebao konzumirati vegetarijanske proizvode sa vrlo malo mliječnih proizvoda. Njima se preporučaju žitarice, mahunarke, voće i povrće.
Kod osoba koje imaju krvnu grupu “B” treba napomenuti kako jako dobro podnose životinjske bjelančevine, gdje treba izdvojitit janjetinu, kozje meso, ovčetinu, dok kokoš, piletinu i patku treba izbjegavat.
Od morskih plodova tu su grdobina, kavala, srdela, škarpina, kavijar, lampuga, list, losos, skuša, štuka i palamida. Također preporučamo žitarice i škrob (rižu, rižino brašno, zob, zobeno brašno, proso, kokice), od voća (ananas, papaju, lubenicu, brusnicu i šljivu).
Krvna grupa “AB” najmlađa je krvna grupa koju ima manje od 5% svjetskog pučanstva, a za koju se smatra kako je pokupila najbolje i najgore od obje krvne grup, “A” i “B”. Dakle radi se o osobama kod kojih se ne proizvodi dovoljno želučane kiseline, tako da te osobe ne mogu dobro probaviti crveno meso.
Dakle te osobe trebaju izbjegavati od mesa i peradi: divljač, govedinu, teletinu, kokoš, patku i prepelicu. Od ribe treba izbjegavati: kozice i srodnike, morske rakove, kamenice, inćune, list, žabe i hobotnicu. Od mliječnih proizvoda ne smiju jesti: brie, camembert, maslac, sladoled te punomasno kravlje mlijeko. Također trebaju izbjegavati lješnjake, bučine sjemenke, kisele krastavce.
Svakako se trebaju okrenuti puretini, lososu, skušama, srdelama, tuni, bakalaru, jogurtu, smeđoj riži, raženom kruhu, ananasu, kiviju, lubenici, kupusu, mrkvi, patlidžanu, kvascu, kikirikiju.
Odgovori