Organska prehrana

Sve je više onih koji su osviješteni koliko je hrana oko nas puna štetnih pesticida i drugih otrova koji štete našem zdravlju te zbog toga biraju organsku hranu. Kako biste uvijek znali što jedete, organska hrana je uvijek najbolji izbor. To je hrana uzgojena na potpuno prirodan način bez korištenja štetnih pesticida i kemijskih gnojiva, ne sadrži nikakve dodatke, aditive niti GMO.

organsko povrće

Za prehranu ljudi organska hrana se koristila sve do početka 20. stoljeća kada se uvode prva umjetna gnojiva i pesticidi. Zbog toga se u 40-im godinama prošlog stoljeća pojavio i pokret “zelena revolucija” koji zagovara korištenje organske prehrane.

Organska hrana na tržište se stavlja isključivo uz certifikat, a njezina proizvodnja se strogo regulira i kontrolira. Uvjeti prema kojima hrana može dobiti certifikat razlikuju se između zemalja, odnosno svaka zemlja ima svoje zakone.

Prednosti organske hrane su velike već od samog njezinog uzgoja koji je ekološki i samim time prihvatljiv za okoliš. Upotreba štetnih umjetnih gnojiva i pesticida može zemlju dugo učiniti neiskoristivom. Organska prehrana sadrži minimalno pesticida, a njezini proizvođači upravo to ističu kao njezinu glavnu prednost za zdravlje čovjeka. No, mnoga dosadašnja istraživanja govore da umjetni pesticidi nemaju štetnost za ljudsko zdravlje. Također, ne postoje niti znanstveni dokazi koji bi potvrdili da organska hrana ima više vitamina i minerala iako postoje teze koje tvrde suprotno.

Glavna razlika između masovne proizvodnje i proizvodnje organske hrane je ta da se povrće i voće u organskoj proizvodnji uzgaja puno duže od onog u masovnoj, gdje se često koriste GMO sjemenke kako bi se što brže i uz manji trošak proizvela određena biljka. Mnogi smatraju da je upravo to što se poštuje prirodan ciklus biljke glavni razlog zašto organska hrana ima bolji i finiji okus.

No, ono što će vas odvratiti od kupovine organske hrane vjerojatno je cijena organskih proizvoda koja je nerijetko od 50 do 100 posto viša od hrane koja nije organska. U nekim zemljama svijeta organska hrana je skuplja za do 40 posto, a velik broj takvih proizvođača se i subvencionira. Na našem području proizvodnja organske hrane nije toliko popularna pa su i cijene njezinih proizvoda više.

Ipak, sve je više trgovina koje prodaju organsku hranu što znači da cijena takve hrane pada. Želite li jesti prirodnu hranu boljeg okusa te hranu koja brine o okolišu, svakako potražite trgovine gdje ćete moći kupiti organsku hranu. Prije kupovine istražite cijene u raznim trgovina jer se uvelike razlikuju jedna od druge.

Autor: M.L., Foto: mythja/Shutterstock

Komentiraj

*