Kako smanjiti račun za grijanje

Svake godine približavanjem hladnih jesenskih dana započinjemo s grijanjem prostorija u kojima živimo i radimo. Kada nastupe niske zimske temperature, troškovi grijanja se znatno povećavaju, što sigurno osjeti i naš u kućni budžet. No, ipak postoje trikovi uz pomoć kojih možemo smanjiti račune za grijanje i uštedjeti energiju. Tijekom hladnih dana vodite računa o tome da prostorije ne prozračujete duže od 10 minuta jer tako se čuva sva nakupljena toplina u zidovima i prozorima, a stan će vrlo brzo nakon provjetravanja opet biti topao. Osim ovog, u nastavku pročitajte kako još možete uštedjeti.

smanjenje-troskova-grijanja

Održavanje optimalne temperature

Jedan od najboljih načina kako uštedjeti je da se uvijek održava optimalna temperatura od 20 stupnjeva. Da si se ugrijao svaki dodatni stupanj potrebno je više od 6 posto energije što znači i veći račun za grijanje.

Kvalitetna izolacija

Uvijek budite sigurni da su svi prozori i sva vrata dobro zatvoreni kako ne bi neprestano ulazio hladan zrak. Najbolje rješenje svakako su ugradnja PVC vrata i prozora koji dobro zadržavaju toplinu te izolacija vanjskih zidova. Ako trenutno nemate novca za zamjenu vrata i prozora i spomenutu izolaciju, preporučujemo da ispod donje plohe vrata i prozora stavite deku ili neku drugu tkaninu koja će blokirati strujanje hladnog zraka izvana. Osim toga, možete i o samoljepljivim izolacijskim trakama oblijepiti okvire vrata i prozora kako biste zatvorili i najmanje otvore kroz koje bi mogao ulaziti hladan zrak.

Nabavite tople deke i pulovere

Navečer, prije odlaska na spavanje, dobro se utoplite dekama i toplom odjećom koja će zadržati cirkulaciju tijela. Vrlo brzo ćete se ugrijati pa nećete morati imati upaljeno grijanje tijekom noći što će također smanjiti račune za grijanje.

Tepih na podovima

Većini se prvo od hladnoće smrznu stopala, što je i glavni razlog ugradnje podnog grijanja. No, ako vam se ta opcija čini preskupa, odlično rješenje su i tepisi koji su dobra izolacija na podu jer zadržavaju hladni zrak ispod svoje površine. Uz tople deke, odjeću i čarape, tepihom ćete puno duže zadržati toplinu jer nećete hodati po hladnom podu. Ovo se posebice odnosi na one koji stanuju na višim katovima, jer takvi stanovi obično nemaju podlogu za zadržavanje topline poput onih stanova smještenih u prizemlju zgrada.

Otvorite prozore

Iskoristite pojavu svake sunčeve zrake kako biste otvorili zastore i pustili ih unutra. Moglo bi vas iznenaditi koliko će sunčeva energija pridonijeti zagrijavanju prostora i porastu temperature.

Često kuhajte

Češćim kuhanjem, u prostor ćete stvoriti i više topline. A između ostalog, jest ćete toplu hranu koja će vas dodatno ugrijati.

Pripremite se na vrijeme kako biste mogli spriječiti eventualne veće troškove za grijanje. Da biste dugoročnije utjecali na smanjenje kućnog budžeta, savjetujemo da uložite u nešto kvalitetniju izolaciju koja će u ovom slučaju biti dugoročna investicija koja će se isplatiti.

Autor: M.L., Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Komentiraj

*