Tinktura od koprive

Tinktura od koprive višenamjenski je prirodni preparat, koji se već dugo vremena koristi za otklanjanje i prevenciju mnogih zdravstvenih tegoba. Najčešće se koristi za njegu kose, iako je još mnogo namjena u kojima može biti korisna.

kopriva

Kopriva je ljekovita biljka, iako je mnogi smatraju korovom. Svaki njen dio možete se iskoristiti za pravljenje soka, čajeva, tinktura ili ulja. Stoga se može konzumirati kao napitak, od nje se mogu raditi oblozi, kreme i melemi, može se utrljati u kosu ili kožu , sve ovisno za koju namjenu je koristite.

Ljekovite tvari u koprivi

Biljka koprive bogata je raznim vitaminima i mineralima. U najvećoj mjeri sadrži željezo, magnezij, natrij, kalij, kalcij i fosfor. Ovi elementi sami su po sebi značajni, ali u ovoj kombinaciji postaju još ljekovitiji za ljudski organizam.

Osim toga, u koprivi se nalaze i značajne količine vitamina A i C te razne organske kiseline, među kojima su i flavonoidi koji općenito odlično utječu na dobar rad cjelokupnog organizma. Zbog svega ovoga kopriva se koristi u liječenju i suzbijanju mnogih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Primjena tinkure od koprive

Ljekovita primjena tinkture od koprive je višenamjenska. Zbog velike koncentracije željeza preporučuje se anemičnim osobama za jačanje krvi i općenito reguliranje anemičnosti. Magnezij u njoj rješava nas migrena. Utječe i na rad probave, koju ne samo da uravnotežuje, nego pomaže i u suzbijanju mnogih bolesti probavnog sustava, ali i urinarnih infekcija.

Oblozi s razrijeđenom tinkturom od koprive mogu poslužiti u liječenju reume i ateroskleroze. Osim toga, njima se mogu suzbiti neugodni ekcemi na koži, kao i ostale nuspojave masne, osjetljive i općenito problematične kože. Korištenje tinkture ublažava i razne alergijske reakcije, ne samo na koži, nego i općenito u organizmu.

Kopriva je poznata i kao odličan preparat za kosu. Zbog svojih nutrijenata, izuzetno jača kosu, pogotovo njen korijen, pa smanjuje i opadanje kose. Tinktura koprive se preporučuje i osobama čija se kosa i tjeme prekomjerno masti ili peruta. Ona regulira lučenje sebuma na vlasištu, pa kosu dugo održava lijepom i čistom. Minerali i vitamini iz koprive potiču i rast kose, jačajući folikule.

Kako napraviti tinkturu od koprive

Iako se tinktura od koprive može kupiti u gotovo svim ljekarnama, njihova cijena nije baš mala. Zbog toga mnogi ljudi sami rade ovaj pripravak. Recept je vrlo jednostavan, sve što vam treba je svježa ili sušena kopriva, ovisno do koje vam je lakše doći, nešto medicinskog alkohola ili rakije i tamna bočica za skladištenje.

Tamnu teglicu napunite nasjeckanim listovima koprive i do vrha ih prelijte alkoholom. Pomiješajte sadržaj i dobro ga zatvorite. Teglicu smjestite na neko tamno, hladno i suho mjesto. Čuvajte je tako od dva do šest tjedana, ovisno koliko jaku tinkturu želite. Optimalno je oko mjesec dana.

Nakon toga procijedite koprivu. Tekućinu spremite u male, tamne bočice, poželjno s kapaljkom, kako bi bilo jednostavnije dozirati je. Koristite ovaj prirodni proizvod za rješavanje svojih zdravstvenih tegoba ili za jačanje kose.

A ako volite liječenje prirodnim putem, iskušajte i ljekovita svojstva tinkture od češnjaka.

Autor: V.B., Foto: Brennnessel/Wikimedia

Komentiraj

*