Ugrožene životinje u Hrvatskoj

Jeste li ikada čuli za Crveni popis? Radi se o listi na kojoj se nalaze sve one životinje koje su pred izumiranjem zbog nesavjesnog ponašanja čovjeka. Nažalost u posljednje je vrijeme zabilježen porast broja životinja kojih će skoro pa nestati, ali ono što je mnogo važnije da raste i svijest mnogih koji žele riješiti taj problem.

sredozemna medvjedica

U svijetu postoji mnogo organizacija koje se bave ovim problemom i nastoje potaknuti svijest vlada mnogih zemalja da nešto poduzmu i potaknu sve svoje građane na svjesno ponašanje prema prirodi. Tako se Irska angažirala na uvođenju poreza na sve plastične vrećice zbog čega je pao postotak njihove uporabe. San Francisco i Los Anđeles su zabranili njihovu uporabu.

To je samo jedan dio demonstracije ili što znači kada se angažiraju vlasti koje mogu nešto poduzeti. Kako su neke zemlje počele rješavati problem s plastičnim vrećicama, tako je vrijeme i da se pojača zaštita ugroženih životinja. Svijet je već počeo, ali što je s Hrvatskom.

Hrvatska poput ostalih zemalja koja ima isti problem, a to je sve veći broj životinja kojih će skoro pa nestati. Na temelju istraživanja provedenog 2004. godine, utvrđeno je kako je kod nas ugroženo preko 1.000 vrsta biljaka i životinja od čega je najviše životinja, skoro pa pola. To su podaci dobiveni sa Crvenog popisa.

Na Crvenom popisu su se našle ptice, sisavci, vodozemci, ribe, mekušci, biljke i mnogi beskralješnjaci. Nažalost u zadnje je vrijeme zabilježen porast broja ugroženih riba, a radi se najviše o endemskim vrstama koje žive na ograničenom području. Od kritičnih vrsta na popisu se našla i Sredozemna medvjedica.

Ona je isto tako stanovnik Hrvatske, a radi se o vrsti koja živi uglavnom sama ili u malim skupinama. Obitavaju na obično nedostupnim mjestima, na kopnu i moru. Na kopnu obično odabiru špilje.

U Hrvatskoj su među najugroženijima slatkovodne ribe, vodozemci i ptice. Nažlost postali smo dio svjestke negativne statistike i zbog toga je važno poduzeti određene akcije koje će pomoći zaštititi sve ove vrste jer i one imaju pravo na život.

Autor: S.Š., Foto: flickkerphotos/Flickr

Komentari

 1. Sandra Hodić kaže:

  Postoje knjige posebno za ptice,gmazove,ribe,sisavce vodozemce itd koje su ugrožene i koji stupanj…ima u NSB-u,i u knjižnici biološkog odsjeka. 🙂

 2. Petra kaže:

  Nazalost je doslo takvo vrijeme da ljude jednostavno nije briga sto se dogadja s ovom planetom, a samim time dokazuju da je ljudska glupost beskrajna… i ja sam samo covjek, ali necu se svrstati u vecinu covjecanstva jer sam ekoloski osvjestena i sitnicama pokusavam pridonijeti ocuvanju prirode…

 3. Anamarija Pozivamo te da dodaš te podatke u komentaru ispod članka. Obzirom da iza web stranice stoje samo dvije osobe, ne možemo doći do svih informacija, već je stranica tu da educira i upozori na probleme, a na našim dragim posjetiteljima je da se organiziraju i osnivaju udruge koje će pomoći očuvanju prirode.

 4. Sandra Hodić kaže:
 5. Ma koliko se ja trudila pronaći popis ugroženih vrsta,otvorila stranice koje je Gđa Sandra Hodić preporučila,još uvijek ne znam ništa.Mislim da bi se na mom otoku Visu pronašlo štošta od ugroženih životinja i biljaka.

 6. A gdje je crveni spisak? Navedena je samo Sredozemna medvjedica. To znam. A koje su ostale vrste?

 7. Sve što činimo svaki dan, svatko od nas, utječe na okolinu, time i na sve druge vrste 🙂 Svako pokupljeni komad smeća, plastični čep ili vrećica, čine + umjesto –

 8. Oprostite gdje se može naći Crvni popis? na intrenetu??

Komentiraj

*