Što je miso

Miso je poznati fermentirani azijski začin koji se sve više koristi i u našim krajevima. Iako možda ne znate što je točno miso, sigurno ste čuli za miso juhu koja se sve češće može naći i kod nas. Miso je izrazito hranjiv te ima odlične pozitivne učinke na tijelo, prvenstveno što se tiče toga da jača imunološki sustav te pospješuje bolju probavu.

miso zacin

Što je ustvari miso? Miso je pasta fermentirane soje u kojoj se nalazi još nekoliko sastojaka. Dostupan je u više varijanta, a sadrži velike količine minerala, vitamina i ostalih važnih biljnih spojeva. Sadrži velike količine cinka, bakra, mangana i vitamina K te manje količine željeza, selena, magnezija, fosfora te vitamine iz B skupine.

To što je miso fermentacijski začin na naš organizam djeluje povoljno zbog toga što tako tijelo može lakše apsorbirati njegove hranjive tvari. Osim toga, njegova fermentacija omogućava i stvaranje probiotika koji su važni za imunitet i zdravu crijevnu floru.

Poznat je po izrazitoj slanoći pa prije nego što ga počnete upotrebljavati posavjetujte se s liječnikom ako ga planirate unositi u velikim količinama.

Imate li problema sa želucem, ljekoviti miso će vam smanjiti tegobe jer konzumiranjem zdravih bakterija iz miso začina, flora vašeg želuca ostaje zdrava. Zdravlje flore vašeg želuca je jako bitno jer ona tada pomaže obraniti tijelo od štetnih bakterija i toksina. Miso je odličan i za zdravlje probave jer pomaže protiv zatvora i nadutosti.

Glavni probiotik u miso začinu zove se A. oryzae, a on pomaže održati vaša crijeva zdravima te štiti od upalne bolesti crijeva. Osim ovog probiotika, u miso začinu nalaze se još neki važni probiotici čiji je glavni cilj održavanje zdrave probave. Osim što štiti želudac i crijeva, miso pomaže vašem tijelo da lakše probavi i apsorbira hranu.

Osim što održava zdravlje želuca i crijeva, miso štiti i od nekih vrsta raka, prvenstveno od raka želuca. Iako studije pokazuju da slana hrana za čak 25 posto povisuje rizik od raka želuca, u ovom slučaju to nije tako. Miso začin je slan, no on štiti od raka želuca, a glavni razlog toga su neki sastojci iz soje.

Uz zaštitu od raka želuca, istraživanja su pokazala da štiti od raka crijeva, jetre, pluća, crijeva i dojke. Odličan učinak zaštite ima miso koji je fermentiran duže od 180 dana.

Stoga, obogatite vaša jela ovim ljekovitim začinom. Osim što je ukusan, miso začin pomaže održati vaše zdravlje dobrim.

Autor: M.L., Foto: Jeremy Keith/Wikimedia

Komentiraj

*