• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing

Ekologija

www.ekologija.com.hr

  • Naslovnica
  • Organski vrt
  • Energija
  • Klima
  • Okoliš
  • Otpad
  • Prehrana
  • Turizam
  • Zdravlje
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Što je miso
miso zacin

Što je miso

Kategorija: Prehrana

Miso je poznati fermentirani azijski začin koji se sve više koristi i u našim krajevima. Iako možda ne znate što je točno miso, sigurno ste čuli za miso juhu koja se sve češće može naći i kod nas. Miso je izrazito hranjiv te ima odlične pozitivne učinke na tijelo, prvenstveno što se tiče toga da jača imunološki sustav te pospješuje bolju probavu.

miso zacin

Što je ustvari miso? Miso je pasta fermentirane soje u kojoj se nalazi još nekoliko sastojaka. Dostupan je u više varijanta, a sadrži velike količine minerala, vitamina i ostalih važnih biljnih spojeva. Sadrži velike količine cinka, bakra, mangana i vitamina K te manje količine željeza, selena, magnezija, fosfora te vitamine iz B skupine.

To što je miso fermentacijski začin na naš organizam djeluje povoljno zbog toga što tako tijelo može lakše apsorbirati njegove hranjive tvari. Osim toga, njegova fermentacija omogućava i stvaranje probiotika koji su važni za imunitet i zdravu crijevnu floru.

Poznat je po izrazitoj slanoći pa prije nego što ga počnete upotrebljavati posavjetujte se s liječnikom ako ga planirate unositi u velikim količinama.

Imate li problema sa želucem, ljekoviti miso će vam smanjiti tegobe jer konzumiranjem zdravih bakterija iz miso začina, flora vašeg želuca ostaje zdrava. Zdravlje flore vašeg želuca je jako bitno jer ona tada pomaže obraniti tijelo od štetnih bakterija i toksina. Miso je odličan i za zdravlje probave jer pomaže protiv zatvora i nadutosti.

Glavni probiotik u miso začinu zove se A. oryzae, a on pomaže održati vaša crijeva zdravima te štiti od upalne bolesti crijeva. Osim ovog probiotika, u miso začinu nalaze se još neki važni probiotici čiji je glavni cilj održavanje zdrave probave. Osim što štiti želudac i crijeva, miso pomaže vašem tijelo da lakše probavi i apsorbira hranu.

Osim što održava zdravlje želuca i crijeva, miso štiti i od nekih vrsta raka, prvenstveno od raka želuca. Iako studije pokazuju da slana hrana za čak 25 posto povisuje rizik od raka želuca, u ovom slučaju to nije tako. Miso začin je slan, no on štiti od raka želuca, a glavni razlog toga su neki sastojci iz soje.

Uz zaštitu od raka želuca, istraživanja su pokazala da štiti od raka crijeva, jetre, pluća, crijeva i dojke. Odličan učinak zaštite ima miso koji je fermentiran duže od 180 dana.

Stoga, obogatite vaša jela ovim ljekovitim začinom. Osim što je ukusan, miso začin pomaže održati vaše zdravlje dobrim.

Autor: M.L., Foto: Jeremy Keith/Wikimedia

Zakon o zaštiti okoliša

Kako je danas zaista bitno sačuvati svoja prirodna bogatstva, koja nam prije svega pomažu da normalno živimo, tako je bitno držati se propisa, iznešenih od strane nadležnih institucija. Naravno da pritom mislimo na … [više] about Zakon o zaštiti okoliša

Globalno zatopljenje sve nam više prijeti

Skoro sve dobne skupine, počevši od onih najmlađih, znaju kako globalno zatopljenje predstavlja pravi problem koji sve više počinje ostavljati posljedice i negativno utjecati na kvalitetu života svakog živog bića na … [više] about Globalno zatopljenje sve nam više prijeti

Med od maslačka

Maslačak je samonikla ljekovita biljka koja se u našim krajevima preporučivala kod niza bolesti. Raste doslovno posvuda i svima je na dohvat ruke. Žuti cvjetovi maslačka koji u proljeće prekrivaju livade dugo su se … [više] about Med od maslačka

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Primarni stupac

Novo

oneciscenje-plaza

Mikroplastika u moru

Pitanje onečišćenja mora mikroplastikom sve je češće u posljednje vrijeme, a plastika koja se sve više nakuplja u o … [više] about Mikroplastika u moru

zelena-fasada

Zelene fasade

Uživanje u zelenilu u centru grada luksuz je koji si malo tko danas može priuštiti. Sve je manje zelenih površina, … [više] about Zelene fasade

solarna-elektrana-na-krovu

Solarna elektrana na krovu

Ako razmišljate o ugradnji solarnih panela na krov, vjerojatno vas zanima kako taj cijeli proces izgleda, koliko će vas … [više] about Solarna elektrana na krovu

sinclair-okrugli-stol

Održan okrugli stol na temu “Poduzetnička klima u Hrvatskoj”: Evo koji su zaključci stručnjaka

Povodom otvorenja novih prostorija tvrtke Sinclair, zagrebačkog specijalista za klima uređaje i dizalice topline, održan … [više] about Održan okrugli stol na temu “Poduzetnička klima u Hrvatskoj”: Evo koji su zaključci stručnjaka

kimbino-logo

Ekološka osviještenost uz Kimbino

U današnje vrijeme sve se vrti oko marketinga. Možete imati najbolji proizvod na tržištu, ali ako nemate marketinšku … [više] about Ekološka osviještenost uz Kimbino

zastita-okolisa

Kartagenski protokol

Prvotno je u Rio de Janeiru na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju 1992. godine otvorena za potpisivanje … [više] about Kartagenski protokol

Copyright © 2010.–2025. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana (uvjeti korištenja).