Zeleni krovovi

Zeleni krovovi su sve popularniji u našim krajevima, a u inozemstvu se koriste kod gradnje kuće ili renovacije već jako dugo. Riječ je o otvorenom prostoru od tla na krovu koji je zasijan biljem, ali odvojen građevinskom strukturom. Slojevi od kojih se sastoje zeleni krovovi su organski i anorganski. Na zelenim krovovima može se saditi trava, ali i grmovi, sedumi pa čak i drveće.

zeleni-krovovi

Zelene krovove možemo podijeliti na:

  • intenzivne – dublji slojevni visokokvalitetnog humusa na kojem se mogu uzgajati sve biljne vrste
  • ekstenzivne – plitki slojevi tla slabije kakvoće, prikladni za samo neke biljne vrste

Zašto staviti zeleni krov

Zeleni krov može uvelike smanjiti potrebe za hlađenjem i grijanjem jer biljke mogu spriječiti nakupljanje topline na krovu. Ovakva vrsta krova idealna je za zgrade s ravnim krovom ili za krovove s malim nagibom. Osim što je odlična izolacija, zeleni krov se može uklopiti u gotovo svaku sredinu te razbiti sivilo gradskih kuća i zgrada.

Zeleni krov mora biti jako dobro izveden kako bi bio isplativ. Naime, on je odlična vanjska toplinska izolacija kuće ili zgrade, a osim što su takvi krovovi lijepi i upečatljivi, na njima možete imati cvjetnjak, povrtnjak i travnjak. Ima pozitivne čimbenike i u ljetnim i u zimskim mjesecima. Zimi sprječava gubitak topline iz kuće, a ljeti djeluje kao osvježenje. Također, može biti i terasa jer se radi o malom nagibu pa voda može slobodno otjecati. Kod postavljanja zelenog krova treba paziti na njegovu debljinu. Naime, neki slojevi zemlje mogu biti debeli i do pola metra.

Zelena vegetacija na krovu štiti od štetnih plinova i sprječava udisanje prašine, jer biljke pročišćuju zrak. Smanjeno je pregrijavanje prostora te se povećava vlažnost. Tijekom ljetnih mjeseci, u potkrovnim stanovima se ne osjeća sparina i usijanost već ima “zraka” čak i bez paljenja klimatskih uređaja.

Zelenilo može upiti zračni zvuk i tako smanjiti njegov prijenos u potkrovlje. Bolja zvučna izolacija može učiniti život u bučnim naseljima puno ugodnijim. Smanjuje se i utjecaj elektromagnetskih valova mobilnih telefona i radiostanica, a zelene površine štite i hidroizolaciju.

Solarni kolektori na zelenom krovu

Zeleni krovovi idealni su za montažu solarnih kolektora, posebno u dijelovima u kojima je broj sunčanih sati velik. Uz samo zelenilo i sve biljke, mogu se postaviti i fotonaponske ćelije kojima se, uz pravilno projektiranje, ostvaruju velike uštede energije. Osim toga, važno je napomenuti da se sunčeva energija može “prikupljati” i tijekom oblačnih i maglovitih dana.

Iako je zeleni krov malo veći izdatak kod gradnje kuće, u budućnosti se štedi na režijama i održavanje kuće ili zgrade. Na troškovima hlađenja i grijanja može se uštedjeti od 3 do10 posto.

Autor: M.L., Foto: hhorakova/Pixabay

Komentiraj

*