Izolacija vanjskih zidova

Ako želite smanjiti troškove grijanja tako da poboljšate toplinsku izolaciju vaše kuće, izolacija vanjskih zidova je odlično rješenje za vas. Naime, troškovi za grijanje čine čak tri četvrtine troškova režija u svakom kućanstvu. Kad biste samo povećali toplinsku izolaciju zidova i zamijenili prozore, troškovi režija bi se drastično smanjili. Ovo se posebno odnosi na obiteljske kuće jer velik broj njih nema odgovarajuću toplinsku izolaciju i fasadu.

štednja grijanja

Toplinska izolacija kuće smanjuje gubitke energije u zimskim mjesecima te štiti kuću od prevelike topline i zagrijavanja ljeti. Uz toplinsku izolaciju kuće gotovo ćete u potpunosti izbjeći paljenje klimatskih uređaja u ljetnim mjesecima, a potrošnja energije zimi će biti puna manja nego kod neizolirane kuće.

Kada adaptirate kuću prvo se pozabavite njezinom izolacijom. Radijatori i kotao za grijanje će biti manjeg kapaciteta pa će vam i investicija koju ćete uložiti u grijanje biti manja. Kada radite na adaptaciji fasade, svakako birajte toplinsku izolaciju. Iako nije jeftina jer troškovi za toplinsku izolaciju kuće su oko 200 kuna po kvadratnom metru što znači do 40 posto troškova za fasadu, ona je svakako isplativa.

Toplinska izolacija zidova s vanjske strane zidova odlično je rješenje za sprečavanje plijesni i gljivica koji se javljaju zbog kondenzacije pare od tuširanja, sušenja odjeće, kuhanja, a prilikom niskih temperatura zidova u zimskim mjesecima. Uz to, ugođaj topline u prostoru u kojem boravite će biti bolji. Toplinska izolacija zidova štiti kuću od nepovoljnih vanjskih utjecaja kao što smrzavanje, vlaga i pregrijavanje čime joj automatski produžujete i vijek trajanja.

Na toplinsku izolaciju kuće utječe provodljivost materijala te debljina izolacijskog materijala kojeg odaberete. Kao najbolja rješenja pokazali su se staklena ili kamena vuna te stiropor.

Usporedbe radi, dobro izolirana kuća može troškove za režije smanjiti za čak šest puta od one koja nije izolirana, a to znači da bi mogli potrošiti čak 10 kubičnog metra plina manje.

Osim što ćete dobro izoliranom kućom potrošiti manje energije za grijanje i hlađenje te će vaše mjesečne režije biti manje, kvaliteta stanovanja će se podići na novu razinu. Dobit ćete udobniji prostor te ćete očuvati i okoliš zbog smanjenja štetnih plinova odnosno smanjenja globalnih klimatskih promjena.

Pri gradnji kuće u budućnosti možete uštedjeti ako koristite Porotherm opeku koja ima bolja izolacijska svojstva od one obične, zatim Ytong termoblok te gipsane ploče koje se ugrađuju s unutrašnje strane zidova. Živite li u zgradi i želite svoj stan obnoviti toplinskom izolacijom zidova, možda će vam to biti malo teže jer ćete morati tražiti suglasnost stanara. U tom slučaju, toplinsku izolaciju može se napraviti s unutarnje strane zidova.

Autor: M.L., Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Komentiraj

*