Toplinska izolacija prozora

Gledajući ukupne režije u zimskim mjesecima, na troškove grijanja otpada skoro 3/4 troškova. Da biste smanjili troškove režija, odnosno grijanja, preporučuje postavljanje toplinske izolacije prozora i zidova ili povećanje izolacije istih. Potrebno je zamijeniti prozore jer se putem prozora gubi puno topline. Sve ovo posebno se odnosi na obiteljske kuće koje nemaju fasadu te one koje su izgrađene bez toplinske izolacije. Osim što smanjuje gubitak topline u zimskim mjesecima, toplinska izolacija smanjuje i zagrijavanje vaše kuće ljeti. Tako možete gotovo u potpunosti zaboraviti na klimu i njezino paljenje.

usteda-grijanja

Toplinska izolacija prozora

Za početak riješite problem propuha koji je najčešći na prozorima. Loši prozori pogoduju propuštanju topline iznutra i osjećaj kao da topli zrak konstantno izlazi iz kuće. Zamjena prozora je jeftina i učinkovita, a vrlo brzo investicija će vam se i vratiti. Procjenjuje se za čak i manje od godinu dana. Prije ugradnje novih prozora razmislite želite li low-e stakla, izo stakla te kakav okvir želite, ali i vrstu ugradnje.

Na poboljšanje toplinske izolacije stakla ne ovisi puno debljina stakla, koliko ovisi broj i debljina međuprostora. Najčešće se ugrađuju prozori s dvostrukim ili trostrukim izo-staklima. Izo-stakla su ona stakla koja se sastoje od više staklenih ploča te su zatvorena najmanje jednim međuprostorom koji je ispunjen plinom ili zrakom. Međuprostor stakala ispunjen, na primjer argon plinom, imat će bolja izolacijska svojstva, no to će utjecati i na veću cijenu prozora.

Na dodatnu izolaciju prozora utječu i low-e stakla. Kod e-low stakla neizložena površina stakla je presvučena metalnim slojem koji utječe na propuštanje sunčeve svjetlosti dok se istovremeno zadržava toplina unutrašnjeg prozora.

Od okvira prozora možete izabrati aluminijske, PVC prozore i drvene okvire.

Aluminijski prozori

Aluminijski okviri imaju dugu postojanost oblika što je izrazito važno kod velikih prozora. Jednostavno se održavaju te su otporni na sol i vremenske uvjete. No, odmah moramo spomenuti da je cijena aluminijskih prozora znatno veća nego PVC i drvenih okvira.

PVC prozori

PVC prozori imaju nižu cijenu od aluminijskih prozora te se lakše održavaju od drvenih prozora od kojih su također jeftiniji. Ipak, treba pripaziti na njihovu kvalitetu jer oni nekvalitetni i loše izrađeni mogu nakon nekoliko godina požutjeti, početi se ljuštiti te kod velikih temperatura zraka plastika se može skupljati i širiti što će rezultirati problemima prilikom zatvaranja i otvaranja prozora.

Drveni prozori

Drveni prozori imaju prednost što su ekološki prihvatljivi, no skuplji su od PVC prozora te ih je potrebno redovito održavati.

Da biste primjereno zaštitili kuću od prevelikog hlađenja i grijanja preporučuje se izolacija krova, zidova, podruma i prozora. Uložite li novac u toplinsku izolaciju kuće, ubrzo će vam se on vratiti.

Autor: M.L., Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Komentiraj

*