Ušteda energije i pametna potrošnja

Foto: Flickr, A_of_DooM

Ono što svi već odavno znaju, a neki i primjenjuju, štednja je na žaruljama, no možete učiniti i mnogo više. Istraživanja su pokazala da se mjesečno može uštedjeti mnogo novca te smanjiti emisija štetnih tvari koje odlaze u atmosferu. Način je jednostavan. Isključivanjem kućanskih aparata koje ne koristite, uštedjet ćete mnogo novca jer smanjujete potrošnju električne energije.

Mnogi će reći da je komplicirano svaki put isključivati uređaje iz struje jer ih neki imaju na desetke. Zbog toga se na tržištu pojavljuju uređaji poput “Bye bye Standbye” i “Stanbye Buster” na koje se priključe kućni aparati (DVD playeri, televizori, kompjuteri, printeri i ostala čuda tehnike) pa se jednom tipkom na daljinskom upravljaču ugase odjednom svi uređaji. Pokretači ove ideje uvjereni su da će ove uređaje mnogi prihvatiti jer vjerojatno žele voditi brigu o okolišu i štednji, ali im se ne da svaku večer hodati po kući i gasiti aparate.

Također je poznata činjenica da ćete, ukoliko frižider ili perilicu suđa platite više, a svojstvena joj je manja potrošnja energije, u budućnosti uštedjeti više novca i brzo vratiti uloženi.

Dobrom izolacijom zidova i prozora nećete dozvoliti toplini da izlazi iz vašeg doma, pa ćete tako smanjiti račun za grijanje. Radijator, koji većina ima kod kuće, širi toplinu oko sebe i iza sebe, a ne od sebe, pa su se tako stručnjaci dosjetili i uređaja “Radiator Booster” koji će zadržati višak topline, te ju naknadno proširiti prostorom kada bude potrebno.

Stari bojleri također ne čine dobro vašem kućnom budžetu pa je zato smišljen uređaj koji ugrađen na bojler skuplja toplinu prilikom grijanja vode, te ju ponovno kasnije iskorištava za istu svrhu.

Svatko sam kroji kućni budžet i makar nekomu ušteđeni novac ne znači ništa trebao bi bar razmišljati o okolišu i budućnosti svoje djece. Vrijeme je da ljudi počnu mijenjati svoje navike te zamijene stare i dotrajale aparate novima. Nemojte ostavljati punjač uključen u struju nakon što ste napunili mobitel, gasite svjetlo ako niste u prostoriji, ne punite baterije ako nisu ispražnjene do kraja te pokušajte svaki dan isključiti aparate ne ostavljajući ih na “stand by”.

Komentiraj

*