
Mrkve su osnovna namirnica za detoksikaciju tijela jer su bogate antiokidansom beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A.
Znanstveno je dokazano da je mrkva najveći izvor beta-karotena među povrćem, jer 80 grama mrkve sadrži više od dvostruke dnevne doze potrebne odraslim ljudima.
Antioksidantsko djelovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vračaju prirodni sjaj.
Vitamin A kojeg ima u mrkvi takoder je nužan za pravilan rad imunog sustava. Ova hranjiva tvar štiti kožu i stanice koje oblažu dišne puteve, probavni trakt i urinarni trakt te ih tako održavaju zdravima na način da funkcioniraju kao barijere i oblikuju “prvu liniju obrane” protiv infekcija.
Mrkva takoder sadrži veliku količinu vlakana koja probavni sustav čine zdravim te pomaže pri balansiranju razine šećera u krvi.
Samo 80 grama kuhanih mrkvi sadrži čak 2 grama vlakana što čini više od desetine preporučene dnevne doze.
Vlakna takoder pridonose dužem osjećaju sitosti, a budući da 80 grama kuhanih mrkvi sadrži samo 24 kalorije, one su odličan izbor ako pazite na svoju težinu.
Ako niste ljubitelj sirove mrkve, jedite ih kuhane jer su one nešto kao nutricionalni bonus.
Odgovori