Kuća od slame

Jeste li čuli za kuću od slame? Iako se vani sve češće koristi u svrhu ekološke gradnje kuće te značajne uštede na režijama, na našim prostorima gradnja kuće od slame je i dalje rijetkost.

gradnja-kuce

Oni koji su prepoznali njezine prednosti oduševljeni su time što je gradnja takve kuće povoljna i radi se o eko kući. Slama spada pod poljoprivredni višak i kao takva može se nabaviti po niskoj cijeni. A osim što je jeftina, slama ima vrijedna izolacijska i statička svojstva.

Gradnja slamom pruža nebrojene mogućnosti. Slama se može koristiti kao nosivi element zida, a isto tako i kada se konstrukcija krova stavlja direktno na zidove. Ipak, slama se najčešće koristi kao ispuna oko koje se elementi kuće rade od drveta, a rjeđe od armiranog betona ili metala. Njezina prednost je ta što se uz pomoć nje mogu izgraditi nepravilni oblici kuće pa postoji puno mogućnosti dizajna. Kuća od slame može se projektirati tako da izgleda poput svih ostalih kuća koje su građene uobičajenim materijalima.

Ako vas brine njezin izgled i krhkost, važno je spomenuti da slama ostaje između slojeva žbuke, a njezinu prisutnost primijetit ćete samo po nižim računima za grijanje. Ako radite kuću od slame, ona se obvezno mora ožbukati kako bi se slama zaštitila od životinja i vanjskih utjecaja. Najčešće se koristi žbuka na bazi vapna ili glinena žbuka koja predstavlja njezinu jeftiniju zamjenu. Ono što se nikako ne preporučuje, to je cementna žbuka koja slami ne odgovara jer stvara zid koji ne može disati i tako onemogućuje višak vodene pare koja iz kuće treba izaći. Zbog toga, postoji mogućnost da slama počne trunuti. Stoga, izbjegavajte cement koji ionako ne spada pod ekološku gradnju kuće i problem će biti riješen.

Prednosti kuće od slame

Dobra izolacija

Slama djeluje kao odlična zvučna izolacija, a u to se možemo uvjeriti ako pogledamo kako su se izgradili neki tonski studiji. Razina buke u ovim kućama toliko je mala da boravak u nju djeluje smirujuće.

Obnovljivi izvor energije

Slama spada pod obnovljive materijale jer se može uzgajati svake godine, a energija za njezinu proizvodnju dolazi od sunca koji je također obnovljivi izvor energije.

Nizak rizik od požara

Mogućnost da se slamnati ožbukani zidovi zapale, gotovo da i ne postoji. Razlog tomu je taj što je slama u balama jako gusto stisnuta i gotovo da ne postoji kisik koji bi potaknuo njezino paljenje.

Stabilnost

Zidovi slame mogu podnijeti teret katova, krovišta, ali i teških snježnih nanosa. Sve to prošlo je ispitivanja u kojima je donesen zaključak da slama može izdržati kuću na dva kata. No, ako se slama koristi samo kao ispuna, a kao nosivi elementi se gradi konstrukcija, slamom bi se mogli izgraditi i neboderi.

Slama je prirodni materijal i kao takav ne uzrokuje nikakve štetne posljedice na zdravlje. Također, ne uzrokuje niti alergije, jer ne sadrži pelud poput sijena. Slamnati zidovi dišu što znači i bolji i kvalitetniji zrak u prostorijama.

Autor: M.L., Foto: jarmoluk/Pixabay

Komentiraj

*