Niskoenergetska montažna kuća

Niskoenergetske montažne kuće u posljednje su vrijeme postale sve popularnije, a samim time sve se češće diskutira o njihovim prednostima i nedostacima. Na tržištu su se pojavili novi koncepti i građevinski materijali koji su ove kuće učinili još popularnijima, jer se njima mogu odraditi nevjerojatne kreacije kojima su u prvom planu ušteda uz niskoenergetsku gradnju i ekološki materijali.

montazna-kuca

Niskoenergetske montažne kuće idealne su za one koji žele živjeti u kući skrojenoj upravo po svojoj mjeri. Njihova najveća prednost je ekološka prihvatljivost i energetska učinkovitost. Odličan izbor za gradnju niskoenergetske montažne kuće je porobeton kojim se lako rukuje, lagan je i jako dobar izolator. Može se vrlo lako prilagoditi različitim stilovima, odnosno lak je za brušenje.

Kod zidane kuće radovi su daleko duži nego kod montažne. Mogu se otegnuti i na godinu do dvije. Iako se zidarski radovi mogu obaviti za pola godine, postoje procedure zbog kojih kuća nije useljiva još najmanje godinu dana. Jako je malo tvrtki koje su specijalizirale gradnju obiteljskih kuća pa se i majstori teško pronalaze. Upravo to ključno je kod kreiranja cijene pa se često planirani troškovi gradnje mogu povisiti, ali i dovesti do problema kao što je vlaga u prostoru. Za razliku od zidane kuće, radovi kod montažne kuće se izvode suhim postupkom i ona je u kratkom vremenu useljiva.

Često se diskutira upravo o financijskoj isplativosti montažnih kuća. Razlog tomu mogu biti i pogrešne informacije koje kažu da su radovi kod montažnih kuća jeftiniji. To nije točno. Cijena kvalitetnih niskoenergetskih montažnih kuća obično se kreće od 600 do 700 eura po kvadratnom metru, a riječ je o cijeni s radovima po principu ključ u ruke. No, montažna niskoenergetska kuća je svakako isplativa, a njezina isplativost leži u uštedi energiji i niskim troškovima održavanja.

Za razliku od zidane kuće čiji se rok trajanja procjenjuje kao neograničen, montažna kuća ima svoj rok, a on je obično oko 150 godina. Nakon toga se smatra da kuću više nije isplativo održavati. Tada se objekt jednostavno može demontirati i reciklirati.

Ako pogledamo zidanu kuću staru 150 godina dolazimo do gotovo sličnog zaključka. Takvu kuću teško je adaptirati te je povoljnije i isplativije sagraditi novu kuću.

Gradnja kuće za svakog predstavlja veliku životnu odluku i nitko se u nju ne bi trebao upuštati bez prethodnih informiranja i razmatranja svih opcija. Uspješna gradnja kuće ovisi upravo o tome koliko ste se dobro informirali, procijenili svoje mogućnosti i potrebe te jeste li sve unaprijed dobro dogovorili i isplanirali.

Autor: M.L., Foto: Giovanni_cg/Pixabay

Komentiraj

*