Gradnja e4 kuće

Ako se odlučite za gradnju e4 kuće znači da ćete ispuniti kriterije za dobivanje energetski učinkovite, zdrave i financijski dostupne kuće. Gradnja gotovo u potpunosti nulte energetske kuće, zadovoljit će i one koji žele zaštititi okoliš i osigurati što je moguće bolju i iskoristivu prirodnu klimu. Dakle e4 kuća se bazira na energiji, ekologiji, ekonomiji i emocijama. e4 kuća se razlikuje od običnih kuća po tome što troši manje energije, a mali dio potrebe za energijom proizvodi ona sama iz obnovljivih izvora energije koji se nalaze u njezinoj blizini.

ekoloska-kuca

Energija

Kod gradnje e4 kuće koristi se materijal uz pomoć kojeg se smanjuje gubitak energije te se on kombinira s učinkovitom opskrbom. No, sve to ovisi o klimi, mjestu na kojem se kuća nalazi te do cijene energenata. Sve to treba uzeti u obzir kada se bira energija uz koju će se postići što manja potrošnja. Osim toga, treba odabrati najbolji materijal za izradu zidova i izolaciju.

Energetska učinkovitost ekološke kuće mora zadovoljiti sljedeće ciljeve:

Osim toga, u obzir se trebaju uzeti i navike i potrebe budućih stanovnika kuće, jer različiti vlasnici, mogu imati i različite potrebe za grijanjem i hlađenjem.

Ekologija

Koriste se obnovljivi izvori energije te u prvom redu i ekološki prihvatljivi materijali kod gradnje kuće. e4 kuća za zagrijavanje koristi toplinu iz prirode koja može biti čak do 80 posto besplatna i u isto vrijeme 100 posto učinkovita. Svakim danom, sve više rastu cijene energenata i povećava se onečišćenje okoliša.

Vrijeme je da zastanemo i zamislimo se. Možemo li nešto učiniti kako bismo pomogli zaštiti zemlje? Uvijek postoji rješenje, a u ovom slučaju ono se nalazi u novim oblicima energije. Budućnost zdravog okoliša leži upravo u obnovljivim oblicima energije.

Ekonomija

U gradnji se koriste odobrene, financijski pristupačne tehnike i norme. Teži se k tome da se zadovolje visoki standardi gradnje s obzirom na energetsku učinkovitost, no i cijena same gradnje kuće mora biti pristupačna i prihvatljiva. Treba se postići ravnoteža između uloženog novca i gotove kuće, a u sve to treba uključiti i znanje, materijale, tehnologiju i najbolja rješenja. Tako se stvara ravnoteža između potreba i troškova i smanjuje rizik od nepredvidljivih troškova koji bi se mogli kasnije pojaviti tijekom gradnje ili u održavanju kuće.

Emocija

Uz stvaranje bolje i zdravije klime u prostoru stanovanja, stvara se i bolja kvaliteta života. Danas, sve više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, bilo da se radi u kući ili na radnom mjestu. Stoga se preporučuje gradnja kuće koja će biti prilagođena upravo našim potrebama. e4 kuća promovira zdrav i udoban dom u kojem će njezini stanovnici živjeti lagodno i sretno.

Odlično rješenje grijanja je podno grijanje koje će pružiti ugodan boravak u prostoru i onima koji su alergični na prašinu jer se ovako ona puno manje raznosi. Kuća treba pružiti maksimalnu udobnost u svim godišnjim dobima, u zimskim i ljetnim mjesecima. Temperaturne razlike u svim sobama u kući trebaju biti maksimalno smanjene što dovodi do ugode svih članova kuće. Ugodna temperatura u kući donosi i manji rizik za sezonska oboljenja kao što su gripa i viroza.

S druge strane, da bi naš biološki ritam pravilno funkcionirao, potrebna nam je dnevna svjetlost. Dnevna svjetlost pozitivno utječe na raspoloženja i zdravlje svakog od nas. Pošto danas ljudi provode gotovo 90 posto vremena u zatvorenom prostoru, u e4 kući raspodjela prirodne svjetlosti analizira se uz pomoć koeficijenta dnevne svjetlosti, što donosi najbolje rezultate.

Autor: M.L., Foto: Pexels/Pixabay

Komentiraj

*