Energetska učinkovitost u uredu

Ponedjeljak je ujutro i dolazite u ured. Vjerojatno ste pospani i pitate se kuda je proletio vikend ili jednostavno na autopilotu pokušavate preživjeti jutro bez da itko sa vama razgovara do prve kave. Napokon ste ušli, ljudi vas pozdravljaju, vi mrmljate ili veselo pozdravljate ako ste se već probudili. Sjedate za svoj stol i palite računalo. Dan može započeti.

radno mjesto

Radno mjesto, Foto: StockLite/Shutterstock

Kod kuće vjerojatno vodite račiuan o potrošnji energije i možda čak i reciklirate. Zasigurno ne držite nepotrebno upaljena svijetla u prostorijama u kojima se ne nalazite posebice ako živite sami i znate da nećete krivicu za račun moći svaliti na nikoga drugoga. No u uredu je situacija drugačija. Pazite li jednako toliko na iskorištavanje energije i resursa i ovdje?

Je li moguće da je ušteda vlastita novca jedini način da se probudi naša ekološka svijest? Čak i ako vas ne udara direktno po džepu primjenite neke male korisne savjete koji će povećati energetsku učinkovitost ureda i on će početi funkcionirati kao dobro podmazani eko stroj. Znate li da uredi trođše 18% eletrične energije i 10% vode u SADu, da ne spominjemo količine goriva koje se troše na dolazak na posao.

Vrlo lako je učiniti ured učinkovitijim i smanjiti energiju koja se crpi kako bi sve funkcioniralo kao podmazano. Prvi savjet koji ste već vjerojatno čuli je, ako živite u blizini kolege, i nije vam u potpunosti nepodnošljiv, dođite s njim na posao u jednom automobilu. Što je jedan od najčešćih rekvizita u uredu? Dakako papir. Kopirate li na obje strane ili ako radite bilješke dok sjedite za računalom, okrenete li list ili samo uzmete novi? Ako je odgovor ne, promijenite ovu naviku.

Također još jedan sjajan način za smanjenje otpada i povećanje učinkovitosti je donošenje hrane od doma ili je kupite putem kako ne biste trošili vrijeme na naručivanje hrane nakon kojeg će vam ostati hrpa otpada poput plastičnih ili kartonskih posuda, plastičnih vilica, folija i slično. Ponesite hranu u zdjelici koju možete koristiti iznova. Obrok koji ste načinili kod kuće bit će zdraviji, ekološkiji i da ne spominjemo jefitiniji.

Jednako tako, pijete li kavu isplativije je, imate li kuhalo, skuhati crnu kavu no uzeti onu iz automata. Koristite keramičku šalicu i obične metalne žlice koje možete neprestano iznova koristiti. Nadamo se da ćete primijeniti neke od ovih savjeta i želimo vam ugodan dan na poslu.

 Autor: L.K.

Komentiraj

*