Bučino ulje kao lijek

Bučino ulje je, uz maslinovo, jedno od najzdravijih ulja koje koristimo u domaćinstvu za prehranu. Izrazito je ljekovito i zato se preporučuje konzumirati ga redovito. Jednako je učinkovito za otklanjanje muških tegoba, poput problema s prostatom, kao i ženskih, primjerice, nuspojava hormonalnih promjena u menopauzi.

bucino-ulje

Okus bučinog ulja poprilično je intenzivan i zbog toga je nekima omiljeno, a neki ga baš i ne vole. Orašasti okus i aroma odličan su spoj s raznim salatama i drugim, pogotovo kontinentalnim jelima. Njegov okus dolazi od koštica ploda buče, iz koji se ulje i proizvodi.

Upravo zbog ugljikohidrata koje se nalaze u sjemenkama, ovo ulje je vrlo izdašno i zasitno. Obilno je i zdravim nutrijentima – bogato je bjelančevinama, nezasićenim masnim kiselinama omega-6 i omega-9, vitaminima B, C,D,E i K, mineralima željezom, manganom, magnezijem, cinkom, selenom i bakrom.

Ljekovitost bučinog ulja

Ljekovitost bučinog ulja najviše se spominje u kontekstu liječenja tegoba povećane prostate i problema s mokrenjem. Redovito uzimanje jedne žličice bučinog ulja trebalo bi smanjiti ove tegobe već nakon tjedan dana redovitog uzimanja, dok bi konzumacija ulja pola do dvije godine trebala bi posve otkloniti problem. Za to je odgovoran cink koji u tijelu regulira inzulin, a time i funkcionalnost muških spolnih organa i plodnosti.

Za žene, bučino ulje je blagotvorno za vrijeme menopauze. Budući da podiže dobar kolesterol, smanjuje krvni tlak te tako ublažava valunge, bolove u zglobovima, glavobolju i ostale negativne simptome ove hormonalne promjene.

Smanjenje kolesterola i krvnog tlaka kod svih ljudi, ne samo kod žena u menopauzi, pozitivno je svojstvo ovog ulja. Pomaže spriječiti bolesti krvnih žila i srca, za što je zaslužan magnezij. On uz to poboljšava i probavu, te sudjeluje u razvoju kostiju. Njegove omega-6 i omega-9 masne kiseline odlično djeluju na cijeli organizam i njegov imunitet.

Bučino ulje liječi i bubrege i mjehur jer jača njegove mišiće, potiče mokrenje i ublažava simptome upale.

Bučino ulje u kozmetici

Osim što bučinim uljem održavamo zdravlje, njime možemo održati i lijep izgled. Fitosteroli u ulju kožu čine mekanom, a vitamini A i E služe za proizvodnju kolagena, pa je koža od njega čvršća. Zbog toga se bučino ulje koristi za njegu kože, pogotovo one problematične. Odlično je i za ublažavanje hiperpigmentacije, njegovi minerali dubinski hrane kožu, a karotenoidi potiču tamnjenje.

Steroli i skvaleni u bučinom ulju zaslužni su za njegu kose. Oboja spoja potiču rast kose i zato se bučino ulje koristi za smanjivanje ćelavosti, pogotovo kod muškaraca. Uz to, ono smanjuje perutanje vlasišta i njegovu suhoću. Koristi se tako da se utrlja u tjeme i masira 15-ak minuta prije ispiranja.

Višestruka korist ovoga ulja zaslužno će ga staviti na police vaše kuhinje i učiniti svakodnevnim dijelom prehrane. Učinit će vas ne samo zdravijima, nego i ljepšima. Ako želite uključiti ljekovita ulja u vašu svakodnevicu, pogledajte i ljekovita svojstva ulja eukaliptusa.

Autor: V.B., Foto: kernoel.cc/Wikimedia

Komentiraj

*