Zero Waste trend

Zero waste trend novi je trend među ekolozima, a sve mu više pribjegavaju i mladi ljudi, pogotovo mlade obitelji. Zasniva se na konceptu, promjenom svakodnevnog načina života, potpunog smanjenja produkcije otpada. Odnosno, svaki bi se dan trebalo proizvesti nula otpada. To se postiže izbjegavanjem kupovanja stvari čija će ambalaža postati smeće. Umjesto toga, sve se stvari koje koristimo prenamjenjuju ili recikliraju.

cuvanje-prirode

Glavni cilj ovog trenda nije određivati kako gospodariti otpadom, nego spriječiti da on uopće nastane. Na razini pojedinca, fokusira se na izbacivanje kupovanja proizvoda s ambalažom koja se ne može prenamijeniti, zatim potaknuti ponovnu upotrebu ili prenamjenu raznih nerazgradivih materijala ili proizvoda, potaknuti kompostiranje organskog smeća, kao i osvijestiti reciklažu općenito.

Na razini društva, zero waste trend želi potaknuti da se rekonstruira cjelokupni proizvodni i distribucijski sustav kako bi se smanjio otpad na globalnoj razini. Tako bi se i štitio okoliš i smanjivali troškovi zbrinjavanja otpada, ali i proizvodnje.

Prednosti zero waste trenda

Iako se u modernom načinu života čini kompliciranim posve izbjeći kupovinu proizvoda bez iskoristive ambalaže, ovaj trend ima mnogo prednosti. Glavna je velika ušteda novca, ne samo pojedinca nego i čitavog društva. Smanjenjem otpada najviše se novca uštedi na njegovom zbrinjavanju. Pojedinci štede izbjegavajući kupovinu nepotrebnih stvari budući da, uz malo vještine, samo trebaju prenamijeniti stare.

Zaštita okoliša druga je velika prednost. Smanjenjem otpada čuvamo prirodu, zelenilo, pitke vode i biljni i životinjski svijet. Ovim trendom prisiljeni smo pronaći načine za bolje proizvodne procese koji će dovesti do potpune eliminacije otpada kao njihova produkta. Ovo će dovesti i do brojnih tehnoloških inovacija od kojih će cijelo društvo imati koristi.

Očuvanje prirode usko je vezano uz očuvanje zdravlja, jer smanjenjem zagađenja i sebe štitimo od raznih bolesti. Uz zdravlje, značajno je poboljšanje ekonomije, jer bi se ovim pokretom koristilo manje novih sirovina, a recikliralo više starih.

Kako živjeti u skladu sa zero waste trendom

Ako i sami želite pomoći u reduciranju otpada, uz pomoć malih trikova možete smanjiti i svoju proizvodnju smeća. Za početak, odvajajte otpad i sve ono što možete ponovo iskoristiti, ostavite sa strane i prenamijenite. Višak stakla, papira, plastike, konzerve stavljajte u posebne kante i odvezite na reciklažu. Organski otpad skupljajte na posebnom mjestu pa koristiti kao kompost ili jednostavno ga bacite negdje u prirodu gdje će se razgraditi.

Izbjegavajte kupovinu robe u ambalaži, pogotovo u plastičnoj, koju nećete moći prenamijeniti. Sve plastične, jednokratne predmete, zamijenite staklenim ili metalnim koje ćete moći ponovo iskoristiti. Na primjer, ne kupujte plastične boce vode, nego vodu nosite u staklenoj koju ćete nanovo upotrebljavati. Umjesto kave za van u kartonskoj čaši, nosite termosicu. Sa sobom uvijek imajte vlastiti pribor za jelo, da ne koristiti plastični dok, primjerice, naručujete hranu za ured ili ste vani na pikniku. Nosite platnene torbe i na plac, ne samo u dućan i ne kupujte one najlonske.

U kupovini birajte proizvode koje nisu zapakirani u kartonske ili plastične ambalaže. Tako ćete smanjiti i konzumaciju prerađene hrane, a jest ćete više organske, zdrave hrane. U kupovinu možete nositi i vlastite teglice ili kartonske vrećice, pa sve voće ili hranu u rinfuzi, možete pakirati u njih.

Zero waste trend čini se kompliciran samo dok ne počnete istraživati načine na koje možete udobno živjeti bez da štetite i sebi i prirodi. Ako vam se dopada ideja smanjenja otpada, preporučujemo da isprobate barem tjedan dana ovakvog života, raspitajte se i potražite savjete ljudi koji čine isto. Tko zna, možda vam se svidi i počnete živjeti život bez produciranja otpada.

Autor: V.B., Foto: beboy/Shutterstock

Komentiraj

*