Prirodno sredstvo za čišćenje prozora

Pranje prozora malo kome je hobi, a ipak, kao i svaki kućanski posao, nešto je što se mora napraviti. Dolaskom ljeta i sunčanih dana prljavi prozori dolaze više do izražaja, pa se moraju češće i prati. Ovaj fizički zahtjevan posao, jer nije lako ribati najmanje nekoliko stakala u kući ili stanu, još je gori ako rezultat nije zadovoljavajući. Koliko god nam reklame za sredstva za čišćenje obećavaju kristalno čista stakla, često se dogodi da se netom nakon čišćenje pojavi zamućenje, ostane masni trag ili ružne točkice. Ovo se pogotovo događa na staklima u stanovima blizu prometnica, jer smog još više onečišćuje prozore.

pranje-prozora

Čišćenjem prozora troši se puno sredstva za čišćenje, pa ako se želite zaštiti od kemikalija i njihovih štetnih isparavanja, možda je za vas bolji izbor čišćenje prirodnim sredstvima. Ona ne samo da su zdravija, nego i puno jeftinija, a učinak im je isti, ako ne i bolji od kupovnih sredstava. Sve što trebate je pomiješati sredstvo za ubijanje bakterija, vodu i nešto za lijep miris. Uz nekoliko trikova kako to najbolje učiniti, vaši prozori će blistati bez kemikalija.

Sredstvo za pranje prozora

Recept za prirodno sredstvo za čišćenje prozora je vrlo jednostavan. Sve što trebate je pomiješati alkoholni ocat s vodom i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna, naranče ili nečeg sličnog što će dijelovati kao prirodni osvježivač zraka. Vodu i ocat pomiješajte u omjeru 1:1, a eteričnog ulja dodajte po želji, iako nije potrebno više od kap-dvije.

Ocat je čistač prozora koji će ga odmastiti i ubiti sve eventualne bakterije. Budući da je sam po sebi jak, razrijedimo ga vodom. Kako vam poslije pranja na prozorima ne bi ostale ružne mrlje od kamenca, preporučujemo da koristite destiliranu vodu. Eterično ulje dati će otopini lijep miris koji će se nakon čišćenja prozora proširiti vašim domom.

Umjesto papirnatim ručnicima, preporučujemo da stakla perete tzv. magičnim krpama. One bolje čiste površine i upijaju vodu, pa će stakla biti čišća brže i dulje. Također, ne ostavljaju nikakve dlačice na prozorima. Ako nemate ovu vrstu krpe, prozore brišite papirnatim ručnicima ili, poput naših starih, novinskim papirom.

Savjeti za pranje prozora

Neki od vas imaju mnogo iskustva u pranju prozora, a neki su još početnici, stoga ovim drugima donosimo par savjeta kako najbolje oprati prozore. Najbolje je da prvo operite okvire prozora. Ako su plastični, možete ih prati istim prirodnim sredstvom kao i stakla. Ako imate drvene okvire, perite ih sredstvom za čišćenje parketa ili drvenih površina.

Nakon što ste oprali okvire, vrijeme je da operete i stakla. Pošpricajte površinu i pobrišite je s magičnom krpom ili papirnatim ručnicima. Ako su stakla prljavija, postupak ponovite još barem dva puta. Tek nakon što završite sa staklima, pobrišite klupicu pod prozorom. Na ovaj način čišćenje će biti brzo i učinkovito, a nećete morati nekoliko puta ponavljati istu stvar tijekom čišćenja.

Autor: V.B., Foto: Africa Studio/Shutterstock

Komentiraj

*