Prirodni osvježivači zraka

Ne postoji osoba koja ne voli da joj je prostor u kojem boravi čist, uredan i mirišljav. Mirišljavi prostori djeluju pozitivno na naše psihičko zdravlje, a to je potvrdilo i istraživanje PubMed.org iz 2009. godine u kojem je dokazan da aromaterapija smiruje i ublažava posljednice dugotrajne izloženosti stresu.

mirisi-za-prostor

No, velika većina nas griješi jer misli da za osvježivače zraka moramo izdvojiti puno novca. Mirisne svijeća, štapići, aromatična ulja… sve to puno košta, a uz to u sebi sadrži i kemijska sredstva koja udišemo.

Da biste svom prostoru osigurali svježinu i lijep miris, prostor možete tretirati i prirodno, uz malo novca i bez štetnih kemikalija. Ovo je najbolji izbor prirodnih osvježivača zraka.

Cvijeće

Cvijeće je najjednostavniji i najpristupačniji osvježivač koje osim što čisti zrak u prostoru u kojem boravimo, lijepo i izgleda pa je i jedna vrsta dekoracije. Izaberite cvijeće koja vam se najviše sviđa i koje ćete lako održavati, a sve prema tome koliko se možete posvetiti biljkama. Cvijeće će non stop čuvati vaše sobe od ustajalih i neugodnih mirisa, tako da ćete zaboraviti na kemiju.

Naranča, limun i cimet

Stavite u posudu vodu da zakipi na štednjaku pa smanjite vatru i dodajte kriške limuna i naranče. Dodajte im malo cimeta u prahu ili jedan štapić cimeta. Nakon toga ugasite vatru i ostavite da se stanom širi predivan miris iz posude na štednjaku.

Ugodan miris iz tepiha

Vjerojatno ste se već više puta i sami uvjerili kako tepisi često znaju imati neugodan miris. Da biste ga očistili na najbolji mogući način bit će vam potrebni sastojci poput sode bikarbone, začina, esencijalnog ulja i boraxa. Sve pomiješajte i stavite u posudu s raspršivačem. Kada raspršite po tepihu, ostavite da stoji 15 minuta pa tepih dobro usišite.

Češeri

U prirodi skupite češere jer će vam trebati da prirodno osvježite prostor. Češere pokapajte s esencijalnim uljem lavande, cimeta ili naranče te ih posložite u košaru. Pripazite da ne pretjerate s esencijalnim uljem jer je ono dosta jako pa bi vam miris mogao biti previše intenzivan.

Recite zbogom kemijskim sredstvima i sebi i svojoj obitelji pružite samo najbolje. Nema ništa boljeg za zdravlje i osjetila od prirodnih mirisa biljaka. A ovako i čuvate okoliš.

Autor: M.L., Foto: Africa Studio/Shutterstock

Komentiraj

*