Prirodna sredstva za čišćenje

Želite uživati u čistom domu, ali da pritom ne morate udisati štetne kemikalije koje se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje? Rješenje bi mogla biti prirodna sredstva za čišćenje s kojima nećete samo sačuvati zdravlje svoje obitelji, nego ćete ujedno uštedjeti na financijama.

prirodna sredstva za čišćenje

Postoji više razloga zašto bi trebali što prije odustati od kemijskih sredstava budući da svakim ispiranjem spužve velik dio kemikalija završi u otpadnim vodama, što na kraju može doprijeti i do mnogih biljki koje se koriste za pripremu raznih jela.

Gotovi proizvodi za čišćenje obično sadrže sintetske tenzide i fosfate koji mogu nadražiti kožu te izazvati alergije. Dužim udisanjem kemijskih spojeva povećava se i rizik od raka.

Jasno je kako spomenuti proizvodi nisu dobri za naše zdravlje kao ni za okoliš i zbog toga je došlo vrijeme da napravite sami sredstva pomoću kojih ćete očistiti svoj dom.

Prirodna sredstva za čišćenje

Domaći proizvodi koje ćete sami napraviti podrazumijevaju nekoliko osnovnih sastojaka poput eteričnih ulja, sode bikarbone, limunovog soka, glicerina i soli. Svi navedeni sastojci su dovoljni za čiste i mirisne prostorije u stanu.

Prirodno sredstvo za čišćenje stakla

Želite li imati blistava stakla, nije potrebno koristiti kupovni proizvod koji ne čisti uvijek najbolje i ponekad može ostaviti mrlje.

Uzmite bocu s raspršivačem te dodajte 3,5 dl alkoholnog octa, 5 kapi eteričnog ulja 1 dl vode. Sastojke potom dobro promiješajte i uz pomoć boce raspršite po staklima te obrišite.

Prirodno sredstvo za čišćenje tepiha

Prije nego krenete čistiti tepih potrebno ga je usisati i tek se onda posvetiti pranju. U svoju smjesu možete dodati 15 kapi eteričnog ulja limete te 15 kapi eteričnog ulja cedra i 1 šalicu sode bikarbone.

Sastojke pohranite u vrećicu i zatvorite te ostavite da odstoji nekoliko sati. Nakon što ste usisali tepih rasporedite smjesu po tepihu, pošpricajte vodom i očetkajte pomoću četke.

Ukoliko se na tepihu nalazi mrlja nju možete ukloniti smjesom od obične vode i alkoholnog octa. Pomiješajte 2 mjerice vode i ½ mjerice octa. Uzmite komad platna ili ručnika i umočite u smjesu te stavite preko mrlje. Uključite peglu i prelazite preko mrlje sve dok ona ne nestane.

Prirodno sredstvo za čišćenje podova

Pored namještaja i tepiha važno je da su i podovi čisti. Da bi ih mogli držati čistima potrebno vam je 15 kapi eteričnog ulja koji djeluje antibakterijski, zatim čaša jabučnog octa i 2 l tople vode. Sastojci se izmiješaju nakon čega ih možete iskoristiti za čišćenje.

Pronađite dovoljno vremena kako bi mogli napraviti vlastitu smjesu zahvaljujući kojoj ćete ubrzo zaboraviti na prljavštinu, a s kojom ćete zaštititi prirodu i svoje zdravlje.

Autor: S.Š., Foto: Frannyanne/Shutterstock

Komentiraj

*