Prirodni omekšivač za rublje

Prirodni omekšivač za rublje odličan je izbor ako želite pripazite na zdravlje, ali i uštedjeti. Naime, kupljeni omekšivači sadrže brojne kemikalije i mogu izazvati alergije te se zbog toga ne preporučuju onima s osjetljivom kožom, a pogotovo djeci. Vjerojatno ste već više puta čuli uzrečicu da ništa što ne možete staviti u usta, ne stavljate ni na kožu. Omekšivači preko naše odjeće dolaze na kožu preko koje ulaze u tijelo.

etericna-ulja

Kod proizvodnje omekšivača često se koriste mirisi koji su štetni za zdravlje djece, stoga, ako imate djecu, razmislite upravo o prirodnom omekšivaču. Ftalati koji se koriste za dobivanje mirisa ugrožavaju i zdravlje životinja i štete okolini.

Osim boja i mirisa, komercijalni omekšivači sadrže i sredstva za konzerviranje, a među njima je i formaldehid koji može izazvati alergijske reakcije. Isti takav konzervans nalazi se u limunovoj kori.

Stoga, ako želite pripazite na zdravlje, ali u konačnici i uštedjeti, jer prirodni domaći omekšivači su puno jeftiniji od kupljenih, napravite sami omekšivač. Korake za izradu saznajte u nastavku.

Recept za prirodni omekšivač

Bijeli alkoholni ocat odlična je baza za kupovni omekšivač. Rublju će dati svježinu, ali i naglasiti miris deterdženta dok će u isto vrijeme tijekom pranja njegov miris u potpunosti nestati. Kod pripreme omekšivača nikada nemojte miješati ocat i izbjeljivač jer tako mogu nastati otrovne pare.

Sastojci:

  • 7 decilitra vode
  • 10 dekagrama sode bikarbone
  • 6 decilitra alkoholnog octa
  • eterično ulje po želji

Uzmite veću posudu u koju ćete staviti sodu bikarbonu i dodati joj jedan decilitar vode. Promiješajte te polako počnite dodavati alkoholni ocat. Pripazite kod miješanja jer će kod spoja octa i sode doći do reakcije pa polako miješajte i budite sigurni da ste uzeli veću posudu kako sastojci ne bi izašli iz nje. Kada se soda bikarbona otopi, smjesa više neće ključati pa možete dodati preostalu vodu.

Na kraju dodajte i 10-ak kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, čajevac, bor, eukaliptus…) i vaš omekšivač je gotovo. Ovaj prirodni omekšivač možete koristiti poput svih ostalih.

Uz prirodni omekšivač za rublje uživat ćete u mirisnom, mekom i svježem rublju. Nema potrebe da bacate novac na kupljene omekšivače. Ovaj će biti jeftiniji i bolji za zdravlje.

A ako želite i da vaš dom blista bez straha od udisanja štetnih mirisa i kemije, očistite ga prirodnim sredstvima za čišćenje podova. Ni problem s plijesni više ne mora značiti dugotrajno čišćenje i velike novčane izdatke, jer sami možete napraviti prirodno sredstvo za uklanjanje plijesni.

Autor: M.L., Foto: Couleur/Pixabay

Komentiraj

*