Prirodno sredstvo za čišćenje podova

Ako želite očistiti podove bez udisanja štetnih kemijskih sredstava te da vaš prostor kasnije miriši po prirodnim sredstvima, napravite sami prirodno sredstvo za čišćenje podova. A ako imate djecu i kućne ljubimce, to je dodatni plus, jer oni se vjerojatno često zadržavaju upravo na podu. Na bosim nogama i čarapama mogu se zadržati štetni ostaci kemijskih deterdženata koji se vrlo lako mogu prenijeti i na mjesta gdje spavamo.

prirodni-sapun

Prirodna sredstva za čišćenje ne sadrže štetne kemijske sastojke, ne iritiraju kožu niti dišni sustav, a jednako su učinkovita kao i kupovna sredstva. Neka prirodna sredstva će čak bolje oprati podove od onih kupljenih. Glavni plus im je taj što čuvaju naše zdravlje. Prilikom čišćenja se ne trebamo bojati da ćemo udisati štetne kemikalije, što je česti slučaj s kupljenim sredstvima. Sastojci za izradu deterdženta nisu skupi i vjerojatno većinu njih imate kod kuće.

U nastavku saznajte kako napraviti prirodni recept za sredstvo za čišćenje podova.

Univerzalno prirodno sredstvo za čišćenje

Želite li oprati laminat, parket, pločice, brodski pod, bambus, linoleum ili vinil pa čak i granit i mramor, ne morate tražiti više recepata za svaku površinu jer mi smo pronašli jedan recept koji vrijedi za sve vrste podova.

Sastojci:

  • 1 litra destilirane vode
  • 1 žličica naribanog prirodnog sapuna
  • 1 žličica limunske kiseline
  • 2 žlice boraksa (nabavite ga u ljekarni)

U zagrijanu destiliranu vodu dodajte naribani prirodni sapun i miješajte tako dugo dok se sapun dobro ne rastopi u vodu. Nakon toga, dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte. Vaše sredstvo za pranje podova je gotovo.

U kantu natočite vruću vodu i dodajte joj 4 žlice vašeg prirodnog sredstva za čišćenje podova. Dovoljno je samo prebrisati pod i ostaviti da se dobro posuši.

Ostatak sredstva za čišćenje možete čuvati u plastičnoj ili staklenoj bočici.

Prirodno sredstvo za dezinfekciju podova

U kupaonici ili u bilo kojoj drugoj prostoriji u kojoj vam je potrebna potpuna dezinfekcija podova, isprobajte sljedeći recept i riješite se svih bakterija na prirodan način.

Sastojci:

  • 3 litre vruće vode
  • 1/4 šalice boraksa

Boraks je najbolje prirodno sredstvo za dezinfekciju podova, a osim što dezinficira, uklanja i najtvrdokornije mrlje. Dovoljno je samo u kanti pomiješati vruću vodu i boraks i dobro promiješati. Nakon pranja podova ovim sredstvom, nije potrebno ispirati podove.

Prirodna sredstva su ugodnog mirisa pa neće biti potrebe za provjetravanjem cijele prostorije nakon čišćenja. U prirodno sredstvo za čišćenje možete dodati i eterična ulja po vašoj želji. Eukaliptus, lavanda, čajevac… Neka  prostorija miriši onako kako vi to želite. A želite li i prozore oprati na prirodan način bez štetnih sastojaka, brzo, lako i jednostavno napravite prirodno sredstvo za čišćenje prozora.

Autor: M.L. Foto: Free-Photos/Pixabay

Komentiraj

*