Ljekovitost plavog krumpira

Plavi ili ljubičasti krumpir potječe iz Anda u Peruu pa se zbog toga često naziva i peruanski krumpir. Plavi krumpir je stara i prva sorta krumpira, a uzgajao se i za prodaju kraljevskom dvoru gdje je bio omiljeno jelo. Jedno vrijeme se na njega zaboravilo, ali danas su njegove visoke nutritivne vrijednosti ponovo otkrivene.

plavi krumpir

Plavi krumpir je nutritivno bogat te sadrži velike količine ugljikohidrata i nešto malo proteina. Stoga se preporučuje proteine namiriti drugim namirnicama. Sadrži velik broj antioksidansa i vlakana koji su bitni za pravilno funkcioniranje organizma i podizanje energije. Može se pohvaliti time da ne sadrži ni najmanje kolesterola, štoviše, stimulira pravilan rad srca. Za zdravlje srca zaslužne su i velike količine kalija koji utječe na opuštanje mišića.

Plavi krumpir odličan je izbor za sve one koji žive užurbano i nemaju vremena pripremati obroke. Lako se probavlja i čuva zdravlje probavnog trakta. Pomaže kod visokog krvnog tlaka, podiže energiju, sprečava nastajanje krvnih ugrušaka te čuva zdravlje očiju štiteći ih od infekcija.

Ako ste se pitali zašto je njegova boja plava, za nju su zaslužni pigmenti antocijanina koji voću daju boju. Namirnice bogate ovim pigmentom su: ljubičasti kupus, jagode, borovnice, kupine, maline, grožđe, ribiz, višnje i druge.

Njegovi listovi su zelene boje, cvijet uobičajen kao i kod ostalih krumpira, dok mu je stabljika ljubičasta. Želite li uzgajati ljubičasti krumpir morate biti posebno oprezni što se tiče zlatica jer ga one posebno vole. Plodovi se beru početkom jeseni, a priprema se kao i ostale vrste krumpira.

Plavi krumpir možete peći, pržiti ili kuhati. Dobro će se uklopiti u bilo koju kuhinju pa ga možete pripremati u sklopu azijske, kineske, talijanske, mediteranske ili grčke kuhinje. Kod kuhanja se neće raspasti, a zadržat će i svoje visoka nutritivna svojstva. Najbolje će se slagati uz kukuruz, grah, češnjak i začinsko bilje.

Kora plavog krumpira je također jestiva, ali preporučuje se da je prije pripreme dobro operete. Želite li koru ipak ukloniti, to će biti najbolje nakon što je krumpir kuhan ili pečen.

Cijena plavog krumpira je oko 15 kuna po kilogramu, a možete ga pronaći u jesenskim mjesecima nakon berbe. Potražite ga u oglasnicima jer se rijetko može naći u trgovinama.

Autor: M.L., Foto: Sarang/Wikimedia

Komentiraj

*