Hidroelektrane i utjecaj na okoliš

Provedene su mnoge rasprave na temu utjecaja hidroelektrana na okoliš. Pokazalo se da male hidroelektrane nemaju negativan utjecaj na okoliš dok velike hidroelektrane u velikoj mjeri ne samo što uječu na okoliš, nego i dovode do značajnih promjena u ekosustavu, a koje se odnose na povećanu emisiju metana te utjecaja na slatkovodni život.

velika hidroelektrana

Što je hidroelektrana? Radi se o postrojenjima koji su napravljeni kako bi se energija vode pretvorila u kinetičku energiju, zatim u mehaničku energiju te kasnije u električnu energiju u generatoru. Postoje male i velike hidroelektrane, a koje se najviše razlikuju po utjecaju koje imaju na okoliš.

Za razliku od malih, velike hidoelektrane predstavljaju velike građevine u svijetu, a koje u značajnoj mjeri utječu na svijet oko njih. Nažalost prema zadnjim saznanjima pokazalo se kako je kod gradnje “Tri klanca” koja se nalazi u Kini, poplavljeno oko 29 milijuna četvornih kilometara zemlje, a raseljeno je preko milijun stanovnika.

Posljedice koje će uslijediti kasnije bit će puno veće, a sve zbog umjetnog jezera u kojem će se jednog dana nakupiti sva prljavština potopljenih gradova, a time i ogromna količina smeća koju su ti gradovi povukli sa sobom. To su velike količine otpada i svega ostalog što će se pohraniti u zemlju i tako dugoročno zapečatiti sudbinu ne samo Kine nego i šire.

Kod malih hidroelektrana u cjevovodima se nakuplja velika količina vode koja se kasnije postavlja kao glavni izvor energije. Turbine i električni generatori koji su važni za rad hidroelektrana postavljeni su tako da ne ugrožavaju izvore pitke vode i istovremeno proizvode neophodnu električnu energiju.

Jeste li znali da pojam hidroelektrane ovisi o tome u kojoj se zemlji nalazi? Način na koji će se gledati na hidroeletranu ovisi o tome koji su njeni standardi te o morfološkim i topografskim lokacijama i stupnju tehnološkog razvoja te ekonomskim standardima zemlje.

Male hidroelektrane imaju toliko prednosti da bi bilo najbolje kada bi postojale samo one za razliku od velikih. Nemaju visoke cijene održavanja, negativan utjecaj na ekosustav kao ni trošak distribucije električne energije. Kada je u pitanju očuvanje okoliša, onda treba glasati za sve ono što će u najmanjoj mogućoj mjeri naštetiti Zemlji.

Autor: S.Š., Foto: Constantine Androsoff/Shutterstock

Komentiraj

*