Ljekovita svojstva višanja

Sok od višanja navikli smo piti kao ukusan i osvježavajući napitak, niti ne razmišljajući o njegovoj ljekovitosti. Lako ga je napraviti, a ima veliku dobrobit za tijelo. Okusom podsjeća na sokove koje su nam pripremale bake, pa nema razloga da i mi ne nastavimo tradiciju ove zdrave navike.

visnje

Višnja je voće nastalo križanjem domaće trešnje s njenim divljim vrstama, koje su okusom kiselije. Baš zbog toga ima taj prepoznatljiv slatko-kiseli okus. Potječe iz zapadne Azije, ali se prije dva i pol tisućljeća počela uzgajati i u Grčkoj i Turskoj, te se s Rimljanima proširila po cijeloj Europi.

Višnja je stablo nešto manjeg rasta, stoga se smatra grmolikim, krošnje manje od trešnjinog. Plod joj je jake crvene boje koju dobiva od biljnog pigmenta antocijanina u koži voćke, koji je ujedno i jak antioksidans. Uz ostale nutrijente u ovoj voćki, ima odlično djelovanje na čovjekovo zdravlje.

Ljekovitost višanja

Ljekovitost višnje ne proizlazi samo iz antocijanina, nego i mnogih vitamina i minerala koje sadrži. Veliki je izvor kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra. Od vitamina, najviše sadrži vitamina A, vitamina C i B6. Sadrži i tiamine, riboflavine i niacin. Zbog svega toga poznata je po mnogim ljekovitim djelovanjima. Jedni od njih su ublažavanje bolova. Preporučuje se sportašima nakon vježbanja jer sprječava upale mišića i smanjuje njihovu štetu nakon teških fizičkih napora.

Serotonin u višnji, poznat i kao hormon sreće, smanjuje stres i smiruje tijelo, pa višnja djeluje i protiv nesanice. Odlična je i za smanjenje simptoma gihta i ostalih vrsta artritisa, pogotovo osteoartritisa. Redovito pijenje soka od višnje pomaže u koncentraciji i boljem pamćenju, sprječava bolesti srca i ostale probleme kardiovaskularnog sustava, uključujući povišeni kolesterol i slabokrvnost, odnosno anemiju. Antioksidansi su odlična prevencija za razne oblike raka i tumora, a štiti i od bolesti mokraćnih puteva te od razvoja dijabetesa.

Recept za sok od višnje

Iako sokove od višnje možemo kupiti u gotovo svakoj trgovini, isplati se napraviti i onaj domaći, pogotovo ako imate svježih višanja. Domaćom pripremom zadržat ćemo veći broj vitamina, minerala i ostalih nutrijenata, koji će proizvod učiniti zdravijim.

Svježi sok od višnje možemo napraviti u običnom sokovniku. Očistimo višnje od koštica, stavimo u sokovnik i u iscijeđeni sok dodamo po želji vode ili leda. Možemo ga i zasladiti prirodnim zaslađivačima poput stevije, meda, sirupa od agave ili šećerom od kokosa. Ako nemate sokovnik, višnje ubacite u blender i s vodom napravite smoothie. Oba napitka pijemo svježe pripremljene.

Domaći sirup od višnje možete napraviti tako da 3 kg svježih višanja dobro operete i očistite od koštica. Stavite ih u veliki lonac s 3 vrećice limunske kiseline i najviše litru i pol vode. Višnje u loncu rukama izgnječite i ostavite preko noći prekrivene krpom. Sutradan smjesu procijedite kroz krpu ili gazu, pa u procijeđen sok dodajte 2 vrećice vanilin šećera i običnog šećera po želji. Obično se stavlja onoliko šećera koliko je stavljeno kilograma višanja, ali možete ga staviti i manje, jer što ga manje ima, to je sok zdraviji. Još jednom izmiješajte sok i prelijte ga u sterilizirane, staklene boce i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Autor: V.B., Foto: Hans/Pixabay

Komentiraj

*