Tinktura od imele

Tinktura od imele još jedan prirodni pripravak od ljekovite biljke koji vam može pomoći sačuvati ili povratiti zdravlje. Odlična je za podizanje imuniteta i slabljenje simptoma alergija. Imela jača organizam i potiče rad probavnog sustava jer pospješuje izmjenu tvari u organizmu. Koristi se kod mnogih tegoba, ali najviše za ublažavanje mučnine, sprječavanje kroničnog zatvora, za izlučivanje luči i pospješenja rada gušterače.

imela

Ljekovita svojstva tinkture od imele

Osim navedenih ljekovitih svojstava, u kojima prednjači borba protiv želučanih problema i problema s probavom te jačanje imunosnog sustava, tinktura od imele koristi se i za ublažavanje problema s krvožilnim sustavom. Prije svega stabilizira krvni tlak, pa je odlična i za ljude s visokim tlakom, kao i za one s niskim. Iako su visokotlakaši zdravstveno ugroženija skupina, i ljudi s niskim tlakom mogu patiti od neugodnih, iako ne po život opasnih, tegoba, kao što su zujanje u ušima, vrtoglavica, migrene, povremeni gubitak svijesti i slično.

Zbog istog razloga imela se koristi i kod menstrualnih tegoba, pogotovo kod jake i bolne menstruacije, jer osigurava stabilan protok krv. Ublažava i krvarenja iz pluća i povraćanje krvi.

Djelovanje na kardiovaskularni sustav imelu čini odličnim zaštitnikom od bolesti srca. Dugoročno uzimanje sprječava infarkt, razne srčane bolesti i tegobe sa srcem povezane sa starenjem. Također ublažava i rizik od dijabetesa. Tinktura se preporučuje i bolesnicima kojima je oslabljeni imunološki sustav posljedica liječenja, kao što je slučaj kod kemoterapija, zračenja i slično.

Tinktura od imele – recept

Tinkturu od imele možete sasvim jednostavno i sami napraviti i tako ne samo proći jeftinije, nego i biti sigurni da je preparat posve prirodan. Sve što vam od sastojaka treba je:

  • čaj od imele ili osušena imela
  • pola litre medicinskog ili 70%-nog alkohola

Tinktura se priprema tako da u staklenu teglu od 750 ml stavite osušenu imelu ili čaj od imele. Nemojte biljku tiskati u bocu, već je samo rahlo stavite. Biljku prelijte alkoholom, tako da ostane mjesta između gornje granice alkohola i poklopca. Teglu dobro zatvorite i ostavite na tamnom mjestu, oko 3 do 4 tjedna. U tom vremenu potrebno je svaki dan malo promućkati teglu.

Nakon 4 tjedna provjerite smjesu. Ako ima dobar miris, vrijeme je da je procijedite kroz višestruko preklopljenu gazu ili gusto procijedilo. Tekućina koju procijedite je tinktura. Podijelite tekućinu u manje bočice, obavezno tamnog stakla, kako sadržaj ne bi oksidirao. Možete tinkturu pakovati u bočice s kapaljkom kako bi vam kasnije bilo lakše dozirati je.

Tinkturu možete piti redovito, ali nakon što popijete 50 ml, napravite pauzu od nekoliko tjedana. Organizam će se u tom vremenu oporaviti, pa kad ponovo počnete uzimati tinkturu, djelovat će jače.

Autor: V.B., Foto: Hans/Pixabay

Komentiraj

*