Kućno kompostiranje otpada

Kompostiranje otpada ili prirodno recikliranje otpada možete vrlo lako napraviti i sami, a u biootpad spada zeleni otpad, vrtni otpad i kuhinjski otpad. Ako nemate dvorište, vrt ili balkon, vrlo lako možete kompostirati i u stanu u posudi. U nastavku saznajte sve o kućnom kompostiranju otpada.

kompostiranje-otpada

Kompostiranjem se smanjuje volumen otpadne kante, a zauzvrat ćete dobiti kvalitetno i prije svega prirodno gnojivo koje možete upotrijebiti u svom vrtu ili za njegu biljaka u teglicama, u stanu ili na balkonu. Kompostiranjem ćete i čuvati okoliš, djelovati na smanjenje onečišćenja vode, zraka i tlaka, smanjiti onečišćenje podzemlja te podići svijest vaših bližnjih o važnosti recikliranja.

Odvažite se na kompostiranje otpada jer osim što ćete uštedjeti novac, rasteretit ćete sustav gospodarenja otpadom, djelovat ćete se na smanjenje stvaranja stakleničkih plinova i metala te ćete poboljšati strukturu i plodnost ta.

Za kompostiranje u stanu najbolje bi bilo da kompostirate na balkonu. Kompostište možete napraviti sami ili ga možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama. Ono vam neće zauzeti puno mjesta pa možete kompostirati i na manjim balkonima.

Ako nemate balkon, možete kompostirati i u stanu, a vrlo lako ćete dobiti idealnu posudu za kompostiranje. Uzmite jednu posudu s poklopcem zapremnine 60 litara pa izbušite rupe na razmake od 10-ak centimetara. Na dnu stavite sloj suhih grančica koji će poslužiti kao drenaža i kao sustav za bolju zračnu cirkulaciju.

Na sloj grančica stavite još sloj kartona i 10-ak centimetara suhog lišća. Na kraju dodajte sloj zemlje koja će djelovati kao prirodni aktivator, potaknut će i održavati procese razgradnje. Nakon ovog posuda je spremna za dodavanje organskog otpada iz kuhinje kojeg možete pomiješati sa slojevima iz posude. Omjer vlažnim i suhih dijelova trebao bi biti 2:1.

Svaka tri dana potrebno je prozračiti sadržaj tako da ga promiješate. Pri tome pazite da ne bude previše vlažan. Najbolji i najkvalitetniji kompost dobit ćete ako ga miješate sa što različitijim i usitnjenijim materijalom.

Kompostirati se može tijekom cijele godine, stoga dodatno iskoristite jesenske mjesece za prikupljanje listova i grančica. Zimi pripazite na vlažnost sadržaja.

U kompost nemojte stavljati lijekove, časopise, metal, papirnate pelene, izmet, odjeću i obuću, staklo, plastiku, papir, obojeno i lakirano drvo, jela od mesa i ribe, bolesne biljke, ostale ostatke hrane, novinski papir, pepeo, kosti, razne masnoće, cigarete, vrećice iz usisavača, mliječne proizvode i listove oraha. Budite obzirni prema prirodi i čuvajte je za druge generacije. A želite li naučiti živjeti bez otpada, saznajte sve o Zero waste trendu kojim se izbjegava kupovanje stvari čija ambalaža proizvodi otpad.

Autor: M.L, Foto: Couleur/Pixabay

Komentiraj

*