Čaj od lista maline

Malina se često koristi u kulinarstvu, jede se kao svježe voće ili koristi za pripremu marmelada, sokova, likera ili slastica, ali manje je poznato da se od njenih listova može raditi i čaj. Čaj od lista malina vrlo je ljekovit i preporučuje se najviše ženama i trudnicama. Naziva se “ženskim čajem” jer upravo one od njega imaju najviše koristi.

malina-list

U velikoj mjeri utječe na balans hormona što uvelike olakšava menstrualni ciklus žene. Ali djeluje i na muške spolne organe, pa se preporučuje i muškarcima s problemima s prostatom, jer poboljšava njeno zdravlje. Osim toga, odličan je za probavni i dišni sustav, te sve vrste urinarnih tegoba.

Okus čaja od lista maline sličan je okusu zelenog čaja, a ne, kako mnogi očekuju, okusu voćke maline. Ipak, blažeg je okusa i u nema nema kofeina pa se može piti tijekom cijelog dana. List sadrži velike količine vitamina A, vitamina C, vitamina B i vitamina E. Od minerala sadrži magnezij, kalcij, fosfor i kalij, a kako bi njegova svojstva počeka djelovati, mora se piti redovito, a pauzama od desetak dana nakon svaka tri tjedna konzumacije.

Liječenje čajem od lista maline

Čaj od lista maline preporučuje se za sve “ženske” boljke. Prije svega, pomaže kod ublažavanja menstrualnih grčeva i bolova, kod jakih krvarenja i općenito iscjetka u drugim danima ciklusa. Čaj se preporučuje piti za vrijeme trudnoće, jer jača maternicu i sprječava pobačaj. Preporučuje se piti ga čak i za vrijeme poroda, jer pomaže u samom porodu, a kasnije sprječava jako krvarenje. Nakon poroda, ubrzava zacijeljenje maternice i grlića maternice, te potiče stvaranje mlijeka.

Trudnicama se preporučuje da ovaj čaj počnu piti od trećeg mjeseca trudnoće, po dvije do tri šalice na dan.

Osim u trudnoći i za vrijeme menstruacije, ovaj čaj pije se i za jačanje desni, ublažavanje očnih problema, dezinfekciju krajnika i za sprječavanje proljeva, pogotovo kod djece.

Konzumacija čaja od lista maline

Čaj od lista maline spravlja se tako da se jedna žličica osušenog lišća prelije s 2 decilitra vruće vode. Kada se malo ohladi, može se konzumirati, a preporučljivo je piti topli čaj. Preporučuje se dnevno popit jednu do tri šalice i nastaviti s redovitom konzumacijom tri tjedna, nakon čega se radi pauza od desetak dana. Za čaj je najbolje koristiti list maline koji se kupuje u rinfuzi, a ne pakiran u čajne paketiće.

Autor: V.B., Foto: ChristopherPluta/Pixabay

Komentiraj

*