Čist zrak za bolju kvalitetu života

Jeste li si ikada postavili pitanje zašto je važno povećati svijest prema brizi za okoliš? Sve polazi od toga da svjesni nemar prema prirodi i svemu onome što ona donosi, dovodi do snižavanja kvalitete života i povećanja mogućnosti za obolijevanje od raznih bolesti.

lijepo vrijeme

Sada je i više nego važno da počnete razmišljati o tome kako zadržati čist zrak. Zašto je važno voditi računa o brizi za okoliš? Upravo zbog naših pluća koja se smatraju jedinim organom na koji direktno utječu štetni utjecaji izvana. Kako bi uspjeli sačuvati pluća od štetnog vanjskog utjecaja, važno je da udišete čisti zrak jer se on smatra bazom za postizanje i održavanje visoke kvalitete života.

Zrak je glavni izvor kisika i bez njega bi bilo nemoguće zamisliti život na našoj planeti. Ugrožavanjem tog vrijednog izvora kisika svaki pojedinac se dovodi u opasnost da nestane i ljudski rod jednostavno izumre. Nažalost nije čovjek jedini koji bi mogao nestati nego i druga životna bića koja zajedno s ljudima dijele ovaj životni prostor.

Najveći problem današnjeg načina života predstavlja veliki stupanj zagađenosti zraka, a što je proizašlo zbog sve većih i drugačijih potreba stanovništva nego što je to bilo početkom 20. stoljeća, pa i ranije. Nova tehnologija suvremenog doba ima svoje posljedice i to treba prihvatiti.

Sve je to doprinijelo povećanoj količini bakterija i virusa koje čovjek unese u svoj organizam. Stanice u organizmu čovjeka tako ne mogu funkcionirati, a kako bi one nesmetano mogle obavljati svoju funkciju, važan je kisik.

Dosadašnja istraživanja su pokazala koliko zagađenje ima utjecaj na ono što se događa u čovjeku i njegovu organizmu. Bilo bi dobro kada bi se mogli eliminirati izvori onečišćenja zraka među kojima su sredstva za čišćenje po kući te duhanski dim.

Iako je vanjski zrak zagađen ipak je bolji od onog unutarnjeg jer se stalno pročišćava, što omogućava koliko toliko normalno funkcioniranje svakog čovjeka. Nije dobro zanemarivati osnovne potrebe živog bića, pa tako ni važnu ulogu čistog zraka.

Autor: S.Š., Foto: phloxii/Shutterstock

Komentiraj

*