Čaj od lavande

Lavanda je biljka koju često povezujemo s Mediteranom, hrvatskom vegetacijom i francuskom Provansom. Njen izgled je prepoznatljiv, baš kao i miris, kojeg danas možemo pronaći u brojnim šamponima, losionima, osvježivačima zraka i omekšivačima. Miris je to koji svatko prepoznaje i nije ni čudo da je toliko rasprostranjen kada znamo kakav učinak ima.

lavanda

Pripravci od lavande, bilo u obliku čaja ili esencijalnog ulja, već se dugo u alternativnoj i narodnoj medicini koriste za smirenje. Zbog toga se danas često koriste mali jastuci napunjeni lavandom koji se drže na uzglavlju, kako bi spavača smirili i lakše uspavali. Ali sedativno svojstvo nije jedino koje lavanda ima. Ova čudesna biljka koristi se za liječenje još mnogim tegoba.

Ljekovitost čaja od lavande

Lavanda je vrlo fascinantna ljekovita biljka koja ima antiseptično, analgetično, antifungalno i sedativno svojstvo. Zbog toga se koristi u smanjenju mnogih tegoba. Najpoznatija joj je uloga u smanjenju anksioznosti i depresije, budući da sam njen miris opušta. Jednaki učinak ima i čaj, koji smanjuje strest i poboljšava raspoloženje.

Iz istih razloga lavanda smanjuje glavobolje, čak i one migrenske. Njen sedativni učinak opušta krvne žile u glavi, sinusima, vratu, oko očiju i oko vlasišta. Biljka i njeni pripravci, posebno čaj, preporučuje se u kod nesanice, pogotovo one izazvane iscrpljenošću. Esencije lavande ne samo da smanjuju stres, nego i smiruje živčani sustav.

U nešto manjoj mjeri, ali ipak učinkovito, lavanda se koristi za ublažavanje mučnina, pogotovo onih izazvanih glavoboljnom. Uz to, pomaže i kod loše probave, jer umiruje trbuh i smanjuje nadimanje.

Zbog svog osvježavajućeg mirisa, lavanda se koristi i za olakšavanje disanja, bilo zbog upale sinusa ili alergije. Također se koristi i za liječenje reuma, upala mišića, pogotovo onih u vratu i leđima te upale zglobova.

Lavanda u kozmetici

Čaj od lavande često se koristi i kao preparat za kosu. Korištenje čaja pri pranju kose ne samo da doprinosi njenom lijepom izgledu, nego i bujnosti. Naime, lavanda dokazano smanjuje opadanje kose.

Osim toga, čaj pomaže i kod smanjenja prhuti. Esencijalna ulja iz lavande pomažu održavanju vlasišta zdravim jer hrane njegovu kožu i sprječavaju širenje bakterija odgovorni za perutanje kose. Čaj od lavande primjenjuje se tako da se kosa njime ispire nakon pranja. Čaj pri tome mora biti mlak ili hladan te svakako nezaslađen.

Oprez kod ispijanja čaja od lavande

Povremena konzumacija čaja od lavande ne bi smjela izazivati nuspojave, ipak, budući da je ovaj čaj poprilično jak, kod nekih ljudi, pogotovo kod česte primjene, može izazvati negativne reakcije. Neke od njih su mučnina i povraćanje, pogotovo ako se piju velike količine čaja, te iritacija kože, ako se njime prečesto mažu bolna ili oštećena područja na koži.

Postoje i rizične skupine ljudi koje ne bi smjele konzumirati čaj od lavande, ili ga koristiti s povećanim oprezom i uz dopuštenje liječnika. To su trudnice, fotosenzibilne osobe (osobe osjetljive na sučevu svjetlost), osobe koje imaju nisku razinu kolesterola u krvi i oni koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

Također, osobe koje piju lijekove koji utječu na živčani sustav (lijekovi za smirenje, antidepresivi i slično), morale bi posebno paziti kod uzimanja ovog čaja. Ako čaj kod bilo koga počinje izazivati bilo kakve alergijske reakcije, s konzumacijom ili primjenom treba odmah prestati.

Autor: V.B., Foto: Rosina Peixoto/Wikimedia

Komentiraj

*