Dijabetes tipa II jedna je od najraširenijih bolesti današnjice koja se povezuje sa prehranom. Pretilost je postala pošast 20.st. kako je hrana postala sve dostupnija, ali ujedno paralelno joj se i smanjivala kvaliteta.
Većina naše prehrane danas sastoji se od visoko prerađenih namirnica poput onih načinjenih od bijelog brašna, bijelog šećera kojeg je gotovo nemoguće izbjeći i općenito namirnica koje će vas zasititi hrpom praznih kalorija.
Koliko često u svojoj svakodnevnoj prehrani samo zato jer ste u žurbi i jer je zgodno posegnete za namirnicama poput keksa, čokolade, golemih količina kofeina ili pak nekog gaziranog pića. Upravo ove namirnice uparene sa velikim količinama masnoća i proteina životinjskog podrijetla, koje su još k tome pržene ili pečene na mnogo masnoće, višestruko će povećati šanse za dobivanje ovog tipa dijabetesa.
Naravno ovakav način prehrane vaše tijelo će moći tolerirati u mladosti ali što ste stariji njime samo štetite sebi i potencirate mogućnosti za nastanak bolesti. Čak i ako se bolest već pojavila i ako ovisite o redovnim dozama inzulina stanje nije ireverzibilno. Prioritet za držanje dijabetesa tipa II pod kontrolom svakako je gubitak suvišnih kilograma i ujedno promjena načina prehrane i pogleda na hranu uopće.
Ono što jedete iz vrečica ili već gotove obroke koje je samo potrebno na nekoliko minuta ubaciti u pečnicu nemojte smatrati pravom hranom. Ove visoko prerađene namirnice napunjene su raznim dodacima prehrani kako bi bile ukusne i prepune šećera koji se u tijelu brzo pretvara u glukozu i poigrava se sa šećerom u krvi.
Želite li svoju bolest držati pod kontrolom do te mjere da vam inzulin više neće biti potreban ili pak samo želite minimizirati šanse da se ona ikad pojavi jasno je što je potrebno učiniti. Prerađena hrana na vašem jelovniku trebala bi postati anomalija a ne pravilo.
Zamijenite bijeli kruh onim integralnim. Bijeli krumpir možete zamjeniti namirincama koje su mnogo hranjivije i bogatije esencijalnim nutrijentima poput graha, a voće i povrće treba postati okosnica vaše prehrane. Zanimljiva je činjenica kako pojedini antioksidansi poput vitamina C i E i karetonida povoljno utječu na one koji boluju od ove podmukle bolesti. Pa neka se na tanjuru što ćešće nađe hrana narančaste boje. Dovoljne količine vitamnia E dobiti ćete uvrstite li u prehranu mnoštvo zelenog lisnatog povrća, sjemenki i orašastih plodova.
Cjelovite žitarice, koje sadrže topiva i netopiva vlakna ključne su za osjećaj sitosti i reguliranje probave. Ujedno i reguliraju razine šećera u krvi što je onima koji boluju od dijabetesa ključno. Samo tri porcije cjelovitih žitarica u danu, dakle to može biti i šnita integralnog kruha, umanjuju sklonost dijabetesu tipa II za 30%. Razmislite o ovome sljedeći puta kada posegnete za keksima.
Autor: L.K.
Odgovori