Plastične vrećice, golemi zagađivači

Svakoga ili gotovo svakoga dana nešto će nam zatrebati u kućanstvu. Bilo da nam je upravo ponestalo šećera za kolač, nemamo više omekšivača za rublje ili je nestalo kruha ili mlijeka. Naravno odlazimo u najbliži supermarket kako bi se opskrbili zalihama. Što vam je u rukama kada iz njega izlazite? Šanse su da nosite plastičnu vrećicu.

gomila plastičnih vrećica

Gomila plastičnih vrećica, Foto: kanvag/Shutterstock

Jeste li svjesni što to nosite? Znate li od čega se one proizvode?  Odgovor je nafte. Dakako ova prozirna bijela, laka stvarčica nastala je preradom guste crne i masne tekućine. To što izgleda drugačije ne znači da nije jednako štetna ako završi u okolišu.

Mogli bismo reći da smo postali genracija plastičnih vrećica. Prosječna osoba će u godini dana, u razim nabavkama ili prenošenjima predmeta, potrošiti oko 1.000 plastičnih vrećica i svaka od njih će neminovno završiti na otpadu. Pomnožite broj ljudi kojima su dostupne plastične vrećice s brojkom tisuću. Je li vam sada jasnija opsežnost ovog ekološkog problema. Postaje čak toliki problem da su u dva navrata u Bangladešu prouzročile goleme poplave jer su začepile odvode vode.

Svake minute nastane otpad od milijun plastičnih vrećica. Ostavljaju jeku čitavim ekosistemom. Ptice, dupini, kornjače… svi oni gutaju ove vrećice kada ih zamjene za hranu ili pak bivaju zapetljane i ugušene u metrima plastike. Zar je ovo slika koju želimo ostaviti i koja ispravno opisuje naš stav prema planetu?

Možda ste pomislil hej pa lagane su, čvrste i izdržljive, jeftine i lako dobavljive. To što je nešto komotno ne znači nužno da je dobro, zapravo u većini slučajeva prava odluka će zahtjevati malo truda. U ovom slučaju to samo znači da u trgovini kada vam je ponuđen izbor između papira ili plastike uvijek odaberete papir.

Najbolja varijanta i mala modifikacija koju može učiniti svatko od nas je jednostavno uvijek sa sobom imati običnu platnenu vrećicu. Kada je sklopite ona neće zauzimati više mjesta no što bi zauzela čokoladica, a uvijek će biti spremna odlučite li navratiti do dućana. Nema smisla konstantno govoriti o ekološkim problemima dok nosite kući svoje knjige o ekologiji omotane u plastiku. Počnite od sebe, promijenite prvo svoje ponašanje kako biste mogli nastaviti mijenjati svijet.

 Autor: L.K.

Komentiraj

*