Zaštićene biljne vrste u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoje biljne i životinjske vrste koje su rijetke, znanstveno važne i ugrožene zbog čega se nalaze na listi zakonom zaštićenih vrsta. Određena biljna vrsta može biti zaštićena samo na određenom području ili na cijelom teritoriju Hrvatske. Poznato je kako se za razliku od životinja, kod biljaka zaštićuje samo određeni dio.

runolist na slici

Runolist na slici, Foto: kaderine07/Sxc

Zaštita podrazumijeva bilo kakvu aktivnost koja bi mogla ugroziti stanište neke biljke. Zabranjena je prodaja i kupnja tih biljaka. Ova zaštita odnosi se i na biljke koje rastu u određenim rezervatima, što se nekako podrazumijeva jer ipak se radi o cijelom području pod posebnom vrstom zaštite.

Spomenuta zaštita važna je ne samo za naše krajeve nego svugdje u svijetu, jer se nažalost primijetio povećani rast ilegalne prodaje određenih vrsta. Čovjek nije svjestan koliko je važno očuvati ravnotežu između njega i okoliša.

Runolist je naša najpoznatija biljka koja uspijeva na Velebitu, Dinari, Risnjaku, Bitoraju te na Ličkoj Plješivici. Osim runolista tu je i mesojedna biljka koja je kritično ugrožena te koja postoji na svega nekoliko nalazišta u Republici Hrvatskoj.

Calla Palustris ili vodeni kozlac je strogo zaštićena vrsta, koja se po zadnjim saznanjima nalazi u Gorskom kotaru. Ona je isto tako kritično ugrožena. Gentiana lutea ili srčenjak ugrožena je vrsta koja raste na visokim gorskim i pretplaninskim područjima. Ilex aqui folium ili zimzelen, strogo je zaštićena biljna vrsta koja živi u bukovim šumama.

Pokazalo se da je oko 60% uzročnika ugroženosti biljnih vrsta na našem teritoriju povezano s gubitkom staništa. Ovdje opet na scenu nastupa čovjek i njegovo djelovanja koji je već toliko puta svjesno ili nesvjesno ugrozio stanište kako biljaka tako i životinja.

Promjene koje su rezultirale negativnim posljedicama su odvodnjavanje močvarnog staništa, razvoj brojnih naselja i gospodarskih djelatnosti, promjene vodnog režima, promjene u poljoprivredi i gradnja infrastrukture.

Autor: S.Š.

Komentiraj

*