Veganska prehrana

Veganska prehrana oslanja se na voće, povrće, žitarice i mahunarke. Pritom se ne konzumiraju jaja, mliječni proizvodi, med, meso, riba i morski plodovi. Vegani isto tako izbjegavaju proizvode koji su testirani na životinjama.

veganska prehrana

Vegani su poznati po tome što ne konzumiraju proizvode koji dolaze od životinja, a od vegetarijanske prehrane najviše se razlikuju po tome što ne konzumiraju jaja i mliječne proizvode.

Veganstvo mnogi doživljavaju kao način života koji isključuje bilo koji oblik iskorištavanja životinja, bilo da se radi o prehrani ili odjeći.

Prije nego odlučite prijeći na poseban režim prehrane potrebno je informirati se o blagom obliku tranzicije kako se ne bi razboljeli. Većina kada odluči prijeći na veganski način ishrane odluči jesti više ugljikohidrata, a da se pritom ne uključi dovoljno namirnica koje imaju vitamin B12 kao i D vitamin. Mnogi zaborave na proteine kao i ostale nutrijente.

Rješenje je prije prelaska na novi način prehrane razmisliti o dodatnom unosu potrebnih vitamina. Jednom kad uspostavite uravnoteženu prehranu imat ćete dovoljno proteina, minerala i vitamina.

Važno je sastaviti jelovnik koji će se pobrinuti da unosite dovoljno soje, heljde, mahuna, kvinoje, graha, slanutka, prosa te biljnih mlijeka. Tako ćete organizmu pružiti dovoljnu količinu proteina.

Prednosti veganske prehrane

Više je razloga zašto bi mogli razmisliti da promijenite prehrambene navike. Slijede prednosti veganske ishrane:

  • Gubljenje kilograma – od drugih dijeta razlikuje se po tome što nema yo-yo efekt i isključuje gladovanje.
  • Bolje zdravlje – vegani imaju manji rizik da obole od raka, dijabetesa kao i srčanih bolesti.
  • Zaštita okoliša – jer je samo industrija prerade životinja odgovorna za velik udio stakleničkih plinova, a ne treba zaboraviti koliko se vode potroši na proizvodnju jaja i sira.

Odlučite li promijeniti prehrambene navike i postati vegan važno je da počnete s čitanjem etiketa na proizvodima. Na brojnim se proizvodima nalaze oznake koje će vam pomoći da otkrijete koji su proizvodi prikladni za vegane.

Prije promjene informirajte se o alternativnim zamjenama za meso jer iako ste odlučili da ćete se odreći mesnih proizvoda, možete konzumirati mlijeko, paštete i kobasice samo sa zamjenskim namirnicama.

Važno je da budete pozitivni i ne osuđujete druge koji su odlučili zadržati stare prehrambene navike. Svi smo različiti i svatko od nas ima svoja mjerila vrijednosti. Kod svih velikih promjena u životu treba biti svjestan kako se ništa ne događa preko noći te da će se rezultati vidjeti nakon nekog vremena.

Da vašem organizmu ne bi ništa nedostajalo potrebno je pobrinuti se da uvijek imate namirnice obogaćene vitaminima i razne dodatke prehrani.

Autor: S.Š., Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Komentiraj

*