Čaj od korijena sladića

Slatki korijen, kojeg znamo pod imenom sladić, izuzetno je ljekovita biljka, karakteristična po svom slatkom okusu. Kao lijek se koristio još u drvenim civilizacijama, u Egiptu, Rimu i staroj Grčkoj i to za ublažavanje kašlja, boli u želucu, bolesti jetre i sprječavanje ćelavosti. Danas je rasprostranjen po cijelom svijetu, a najviše raste na području od istočnog Sredozemlja do jugozapadne Azije, uglavnom blizu rijeka, gdje je tlo glinovito i pjeskovito.

korijen-sladica

Sladić se danas konzumira uglavnom kao čaj, iako se može nabaviti i njegova tinktura, tablete i bomboni. Korijen sladića njegov je najljekovitiji dio, bogat škrobom i šećerima, najviše glukozom i saharozom, a njegov glavni sastojak je glicirizin, tvar pedeset puta slađa od šećera.

Ljekovita svojestva sladića

Ljekovitost sladića daju najprije triterpenoidi i fenoli, koji sprječavaju rak te glicirizin koji ima široka antibakterijska svojstva. Zbog toga se sladić koristi u liječenju bakterijskih i virusnih infekcija, astme, kašlja i raznih gljivica. Općenito pojačava imunitet i smanjuje alergije. Ima povoljno djelovanje na kardiovaskularni sustav, stoga štiti i od njegovih bolesti. Povoljno djeluje i na jetru, ali i na liječenje čira na želucu.

Uz to, ova biljka ima i antidepresivno djelovanje pa se koristi i u liječenju depresije i sličnih psiholoških stanja. Sladić djeluje i kao regulator hormona, pogotovo kortizola, hormona stresa, stoga se koristi i kod velikih psihofizičkih napora, za ublažavanja simptoma PMS-a i menopauze te za sprječavanje ćelavosti.

Priprema čaja od sladića

Čaj od sladića se u novije vrijeme uglavnom koristi protiv kašlja, iako ima i druga ljekovita svojstva. Priprema se tako da se u decilitar i pol hladne vode stavi oko 3 grama sladića. Mješavina se zagrije i, nakon što zavrije, makne s vatre. Pustimo da se ohladi 10-15 minuta i nakon toga mješavinu treba procijediti. Za najbolju učinkovitost čaj treba svježe pripremljen piti dva do tri puta na dan.

Ipak, kod konzumacije sladića treba pripaziti da ga nikada ne uzimamo previše. Preporučuje se 6 g dnevno, a uzimanje doze veće od 50 grama može dovesti do značajnog pada kalija u organizmu, a povećanja natrija. Nuspojave su oticanje nogu i ruku, glavobolja, veliki krvni tlak, a u težim slučajevima i aritmija. Sladić se kontinuirano može uzimati četiri tjedna, a prije toga potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Autor: V.B., Foto: gate74/Pixabay

Komentiraj

*