Prirodna zaštita od komaraca

Iako svi volimo ljeto, toplo i sunčano vrijeme, kupanje i godišnji odmor, svake godine muči nas ista napast – komarci. Što je vrijeme ljepše, to su oni uporniji. I svake godine primorani smo smišljati nova rješenje kako se od njih zaštititi. Možda vam je već dosta kemikalija kojima špricate sebe i prostor oko sebe, pogotovo ako imate malu djecu i kućne ljubimce. Neki ljudi ne vole miris tablete protiv komaraca, još manje spirala i sličnih proizvoda, zato je od velike važnosti naći prirodni način obrane od ovih krvopija.

sprej-protiv-komaraca

Zanimljivo je da ljude grizu samo ženski komarci. Dok se muški hrane isključivo nektarom iz cvjetova, ženski uz to trebaju i krv kako bi dobile dodatnu energiju, potrebnu za jajašca koje polažu. Upravo zbog toga komarce privlače cvjetni mirisi, miris mesa i krvi i jarke boje.

Vrste komaraca

Nekada se nismo mora bojati koja će nas vrsta komarca ugristi. Znali smo samo za jednu. Danas se ovim prostorima proširila i nova, opasnija vrsta – azijski tigrasti komarci. Opasni su zbog toga što mogu širiti neke zarazne bolesti, ubod im je bolniji, a alergijska reakcija na njega jača.

Tigrasti komarci se od običnih razlikuju najprije veličinom. Nešto su krupniji i na sebi imaju bijele točkice, koje vidimo kao prugice. Dok lete, ovi komarci ne zuje, a aktivni nisu samo noću, nego i danju. Ipak, ovi komarci nešto su lošiji i tromiji letači od drugih komaraca, pa ih je lakše ubiti. Lete vrlo blizu svojih gnijezda, najviše 200 metara udaljenosti. Kada ubadaju, najčešće su im meta noge, baš zbog toga što nisko lete.

Prirodna sredstva protiv komaraca

Kakvi god komarci vas napadali, sustav zaštite je sličan. Za početak, učinite sve da ih uopće ne privučete. Nemojte nositi odjeću jarkih boja, jer komarce privlači poput cvijeća. Isto tako, ne nanosite nikakve cvjetne parfeme, jer će vas smatrati poslasticom. Kozmetički preparati koje upotrebljavate neka budu bez mirisa, a vaša odjeća neutralne boje. U vrijeme kada komaraca ima najviše, nosite tanku odjeću dugih nogavica i rukava, odnosno, prekrijte kožu da onemogućite ubode.

U vrijeme najveće najezde, bilo bi dobro da uzimate preparate s vitaminom B. Ovi vitamini, pogotovo vitamin B12, odbojni su insektima. Ne samo da ćete od njih biti zdraviji, nego komarcima nećete biti ukusni, pa vas neće ni gristi.

Od prirodnih preparata, protiv komaraca najbolje pomaže češnjak. Jednako će pomoći mazanje sirovim češnjakom, kao i uljem ili tinkturom češnjaka. Ipak, ovaj miris mogao bi biti nezgodan dok ste među ljudima. Za takve prilike, radije birajte mazanje eteričnim uljima ljepšeg mirisa, poput lavande, eukaliptusa, metvice i citronele. Isti trik učinit će i eterično ulje cimeta, ružmarina, cedra i limunske trave, ali i mazanje jabučnim octom.

Na balkon ili prozor posadite biljke koje odbijaju komarce, poput citronele, divlje metvice, lavande, matičnjaka, bosiljka i nevena, tako ćete imati manje ovih nametnika i u stanu.

Autor: V.B., Foto: andrea crisante/Shutterstock

Komentiraj

*