Dojenčad majki s deficitom vitamina B12 izložena je posebnom riziku od nedostatnih rezervi vitamina B12 koja može uzrokovati anemiju i neurološke abnormalnosti.

Prehrana trudnica i dojilja koje ne konzumiraju proizvode životinjskog porijekla zato treba biti obogaćena vitaminom B12 i ukoliko je izloženost suncu slaba, vitaminom D.
Činjenica je kako je to posebno stanje koje zahtijeva pravilnu prehranu koja može sadržavati sve potrebne sastojke koji će zaštititi trudnicu, ali prije svega djetetu omogućiti pravilan razvoj svih potrebnih organa.
Ženu će kao što smo rekli zaštiti od svih mogućih bolesti i poremećaja koji se mogu javiti inače u životu, ali pogotovo trudnicama.
Iako vegetarijanci imaju veći unos folne kiseline od nevegetarijanaca, vegetarijankama se savjetuje redovito uzimanje folne kiseline prije i tijekom prva tri mjeseca trudnoće.
Trudnice lakto-ovo-vegetarijanke nisu izložene većem riziku od deficita nutrijenata od onih koje konzumiraju ne-vegetarijansku prehranu.
Žene koje su izbacile iz prehrane sve životinjske proizvode mogu imati poteškoća kod zadovoljavanja svojih dnevnih potreba za proteinima, cinkom, željezom, kalcijem i vitaminima B12 i D.
Ako je ikako moguće, pokušajte izbjegavati vegetarijanstvo u trudnoći, ali nikako nemojte izostaviti sirovo voće i povrće. Izbjegavajte konzervirane namirnice te previše začinjenu hranu.
Autor: S.Š.
Odgovori