Opasnosti jednokratne plastike

Jednokratna plastika velika je prijetnja okolišu i već dugo vremena se upozorava na važnost njenog pravilnog zbrinjavanja, ograničene proizvodnje, ali i potpune zabrane. Upravo ovo potonje u zadnje je vrijeme predmet velike rasprave. Treba li jednokratnu plastiku posve zabraniti? Europska komisija odlučila je da treba.

plasticne-boce

Unatoč tome što je ova vrsta plastike sveprisutna, veliki je dio konzumerizma i nekim ljudima neophodna, očuvanje okoliša ipak je važnije. Stoga je EU donijela nova pravila kojima je zabranjeno barem desetak plastičnih proizvoda za svakodnevnu uporabu, a sve s ciljem da se smanji zagađenje okoliša, najviše more i obala.

Koja jednokratna plastika je zabranjena

Među zabranjenim proizvodima našli su se i neki koje upotrebljavamo skoro svaki dan. Među njima su štapići za uši i plastične slamke, koji će se morati zamijeniti s ekološki prihvatljivim alternativama. Zabranjuje se i plastičan pribor za jelo, namijenjen za jednokratnu upotrebu, zatim plastični štapići za balone, jednokratne plastične posudice za hranu, jednokatne plastične čaše, što uključuje i one za topla, kao i one za hladna pića.

Također, svi će plastični čepovi morati biti zakačeni za boce. Morat će se donijeti rješenje za smanjenje otpada od opušaka cigareta, kao i plastičnih vrećica. Sve sanitarne potrepštine, kao što su ulošci, tamponi, pelene i vlažne maramice, morat će imati posebne oznake koje će upozoravati na njihovo pravilno odlaganje. Dok će sva ribarska oprema, što uključuje mreže, udice i slično, u svojoj cijeni imati uračunato pravilno zbrinjavanje nakon uporabe.

Zašto je jednokratna plastika opasna

Problem jednokratne plastike je što se koristi u velikim količinama. Ljudi nisu ni svjesni koliko je puno koriste, a adekvatno ne zbrinjavaju. Zbog toga tone i tone plastičnog otpada završi u prirodi, pogotovo u moru. Tamo su prijetnja cijelom živom svijetu.

Poznato je da se ribe, morski sisavci, ptice i druge životinje redovito guše ili na druge načine umiru od plastike. U oceanima plutaju nakupine otpada veličine manjih otoka, što zagađuje cijelu planetu. Pretpostavlja se da će uskoro u oceanima biti više plastike nego riba, stoga je krajnje vrijeme da preuzmemo odgovornost i smanjimo uništavanje planete otpadom.

Kontrola jednokratne plastike značit će manje zagađenja. Već sada postoje prihvatljive, ekološke i ekonomske alternative, samo što sada one moraju doći u masovnu proizvodnju, umjesto sadašnjih rješenja koje ubijaju planetu.

Autor: V.B., Foto: Hans/Pixabay

Komentiraj

*