Koliko su važni koraljni grebeni

Koliko su važne prašume diljem svijeta tako je i koraljni greben od velike važnosti ne samo za morska bića nego i za sve ostale. Nažalost zbog sve većih klimatskih promjena počele su se događati promjene kako na Velikom koraljnom grebenu tako i na svim ostalim grebenima.

koraljni greben

Poput Velikog koraljnog grebena tako i ostali sve teže podnose zagađenja, sve veći razvoj industrije i pretjerani lov.

Brojni stručnjaci uspjeli su se složiti kako bi Australija trebala puno više doprinijeti smanjenju zagađenja te smanjiti doprinos koji ima kod klimatskih promjena. Koraljni greben predstavlja bogati ekosustav zahvaljujući kojem preživljava velik broj morskih vrsta.

Koraljni grebeni predstavljaju morske ekosustave na koje utječu brojni faktori kao što je kvaliteta vode, plima i oseka, količina slanosti mora te energija valova. Na grebene u posljednje vrijeme sve više utječe i čovjek svojim postupcima: nesavjesnošću, nedostatkom tolerancije te manjkom poštovanja prema tim prekrasnim prirodnim pojavama.

Koraljni greben je od velike važnosti za more i cijeli morski ekosustav, a iako čini samo 0,1% od ukupne površine oceana, ovdje živi oko 25% od svih morskih vrsta. Veliku ulogu u životu grebena osim valova imaju i određene vrste ribe kao što je riba poznata pod imenom “riba papiga”. Pored nje važnost imaju zvjezdače, spužve i ježinci.

Veliki koraljni greben najbolji je primjer koliko je važno čuvati takav ekosustav. Konkretno na ovom području prebiva oko 400 vrsta koralja, a osim njih i 4.000 mekušaca te 1.500 riba. Koliko je važan za morske organizme koji tamo žive, tako je neophodan i za ljude koji ovise o raznolikosti hrane koju greben pruža.

Koraljni grebeni su kroz povijest preživjeli puno toga, ali uz tempo kojim čovjek danas sve više ugrožava prirodu oko sebe, više nema vremena za ignoriranje jer je i kod grebena polako “voda došla do grla”, a koji svakim danom postaju sve ugroženiji gdje se povećava mogućnost potpunog uništenja.

Autor: S.Š., Foto: Rich Carey/Shutterstock

Komentiraj

*